Hlavní obsah

V JAR byli oloupeni tři čínští novináři, v Somálsku se kvůli fotbalu zabíjelo

PRAHA

Lupiči ozbrojení pistolí vtrhli v úterý ráno do hotelového pokoje v jihoafrickém Nelspruitu a sebrali čínským novinářům laptopy, mobilní telefony a peníze. Podle policie, která zatkla tři podezřelé, nebyl při přepadení nikdo zraněn.

Článek

"Rozbili okno, kterým se dostali do pokoje, a napadli čtyři čínské občany," řekl policejní mluvčí Leonard Shlati. Tři ze čtyř přepadených byli žurnalisté akreditovaní na fotbalovém mistrovství světa.

Podobným způsobem už byla na šampionátu oloupena trojice reportérů z Portugalska a ze Španělska. Čtyři čínští novináři byli v Johannesburgu přepadeni v autě cestou z natáčení rozhovoru, přišli o finanční hotovost a kameru v ceně zhruba 1300 eur (34 tisíc korun).

Smrt kvůli MS v televizi

Ozbrojení somálští islamisté zabili dva lidi a několik desítek jich zatkli za sledování zápasů fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice. Radikální islamistické skupiny v Somálsku na území pod svou kontrolou dívání na fotbal zakazují.

Podle agentury Reuters, která se odvolává na svědky, vtrhli maskovaní ozbrojenci ze skupiny Hizb al-Islám v neděli a v pondělí do několika domů v oblasti Afgoi zhruba 30 km jižně od hlavního města Mogadiša.

"Hizb al-Islám zabili dva lidi a 35 zatkli, všechno to byli fotbaloví fanoušci," řekl agentuře Reuters Ali Jasín Gedi z organizace Elman pro lidská práva. "Islamisté neočekávaně vtrhli do několika domů a stříleli na lidi, kteří se pokoušeli uprchnout skokem přes zeď," dodal.

Hizb al-Islám stejně jako její spojenec, radikální hnutí Šabáb, prosazuje striktní verzi islámu v oblastech, které kontroluje. V oblastech pod svým vlivem Šabáb, jež má podle USA vazby na teroristickou síť Al-Káida, zakazuje filmy, tanec na svatbách a právě hraní nebo sledování fotbalu.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.