Hlavní obsah

Generál evropským týmům nevěří. V Jižní Americe nikdy nevyhrály, nevyhrají ani teď, je si jistý Hitzfeld

Krajně skeptický k vyhlídkám evropských mužstev na světovém šampionátu v Brazílii je německý kouč ve službách švýcarské reprezentace Ottmar Hitzfeld. „Není náhoda, že evropský celek neuspěl na žádném z předchozích šampionátů, jež se konaly na jihoamerickém kontinentu. I tentokrát bude pro kterýkoli z nich obtížné dokráčet k vítězství,“ tvrdí pětašedesátiletý kouč v rozhovoru pro laureus.com.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Trenér švýcarského národního týmu Hitzfeld uděluje na tréninku hráčům pokyny.

Článek

Pro „Generála", jak se přísnému Hitzfeldovi přezdívá, je složení skupiny E, do níž se s reprezentací helvétského kříže dostal, hodně pikantní. Hlavně proto, že po čtyřech letech narazí na světovém šampionátu znovu na Honduras..

Na pomstu za Afriku nemyslí

Na předchozím mistrovství světa to byl totiž právě Honduras, který připravil Švýcary o postup ze skupiny. Hitzfeldův tým potřeboval v závěrečném zápase skupiny v Bloemfonteinu porazit, aby se dostal před Chile na druhou postupovou příčku. Úkol však nezvládl, uhrál jen bezbrankovou remízu a s mistrovstvím světa se loučil.

„Ale že bychom teď v Brazílii mysleli na pomstu? V žádném případě. Před čtyřmi lety sice mělo být vítězství nad Handurasem hračkou, jenže neviděli, že i Španělsko s ním mělo problémy a nakonec vyhrálo 2:0. A my tenkrát potřebovali vyhrát stejným rozdílem, protože vítězství o gól by nám k postupu nestačilo," připomíná pětašedesátiletý Hitzfeld, který během trenérské kariéry vyhrál někdejší PMEZ s Borusií Dortmund a Ligu mistrů poté s Bayernem.

Osmifinále švýcarským cílem

Jeho schopnostem Švýcaři hodně věří a jsou přesvědčeni, že tentokrát ze skupiny postoupí.

„Absolvovali jsme velmi dobrou přípravu a máme potenciál, abychom postoupili mezi šestnáct posledních. Osmifinále je naším cílem, vše ostatní bude navíc," pravil německý stratég.

Podle něho jsou největším favoritem na titul mistrů světa Brazilci, kterí ve čtvrtečním zahajovacím duelu celého šampionátu porazili Chorvatsko 3:1. „Vyrovnají se s očekáváním, která jsou do nich vkládaná. S panujícími podmínkami zrovna tak. Jejich loňský triumf na Konfederačním poháru to potvrdil. Tlak ustojí, protože tlak existuje ve fotbale vždycky," míní Hitzfeld a přidává, že naopak příliš nevěří evropským mužstvům.

„Nemůže být náhoda, že žádný evropský tým nedokázal vyhrát mistrovství světa, jež se konalo v Jižní Americe. Evropané neuspěli v Uruguayi, Brazílii, Mexiku a určitě neuspějí ani teď, kdy se šampionát do Brazílie vrací," je si jistý kouč Švýcarů.

Kdo vyhraje fotbalové MS v Brazílii?
Brazílie
19 %
Argentina
11 %
Německo
23,6 %
Španělsko
9,9 %
Itálie
2 %
Uruguay
4,6 %
Francie
1,5 %
Nizozemsko
3,6 %
Belgie
10,2 %
Chile
1,8 %
Anglie
4,3 %
Portugalsko
4,4 %
některý z afrických států
1,2 %
některý z asijských zástupců
1 %
někdo jiný
1,9 %
Celkem hlasovalo 27149 čtenářů.

Reklama

Související témata: