Hlavní obsah

Itálie slaví výhru nad Anglií. Kostarika šokovala Uruguay, Sloni obrátili duel s Japonskem

Praha
Aktualizováno

Hned čtyři zápasy se vešly do menu třetího hracího dne fotbalového mistrovství světa v Brazílii. Na světovou scénu vstoupily tři jihoamerické týmy - Kolumbie porazila Řecko 3:0 a ve vzájemném duelu zaskočila Kostarika favorizovanou Uruguay výhrou 3:1. V prostředí deštného pralesa v Manausu porazila Itálie Anglii 2:1 a v posledním zápase hracího dne slavili fotbalisté Pobřeží slonoviny výhru taktéž 2:1 nad Japonskem po bleskovém obratu ve druhé půli.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Marná snaha Garyho Cahilla (vlevo) ubránit Maria Balotelliho, jehož hlavička zajistila Itálii vedení 2:1.

Článek
Fotogalerie

Anglie vyhrála jen dva z posledních 11 zápasů proti Itálii (3 remízy, 6 porážek), ve čtvrtfinále ME 2012 Azzurri vyhráli na penalty. Itálie na druhou stranu nezvítězila sedmkrát za sebou (6 remíz a 1 prohra), naposled porazila v září 2013 v kvalifikaci Českou republiku 2:1.

V opatrném duelu s Anglií se Italové dostali do výhodnější pozice v 35. minutě po trefě Marchisia, hráči Albionu ale už za dvě minuty srovnali, když se po parádním pasu Rooneyho prosadil Sturridge. Výsledkovou tečku za utkáním udělal v 50. minutě důrazný Balotelli, který přehlavičkoval v šestnáctce Cahilla.

MS ve fotbalu - 3. hrací den
Skupina C
Kolumbie - Řecko 3:0
Branky: 5. Armero, 58. Gutiérrez, 90.+3 Rodríguez
Pobřeží slonoviny - Japonsko 2:1
Branky: 64. Bony, 66. Gervinho - 16. Honda.
Skupina D
Uruguay - Kostarika 1:3
Branky: 23. Cavani z pen. - 54. Campbell, 57. Duarte, 84. Ureňa.
Anglie - Itálie 1:2
Branky: 37. Sturridge - 35. Marchisio, 50. Balotelli.

Uruguay roli favorita nenaplnila

Uruguay z předchozích 8 zápasů s Kostarikou 6x vyhrála a 2x remizovala, naposled svého soupeře vyřadila v baráži o MS 2010. Uruguay vyhrála jediné předchozí MS v Brazílii, ve finále v roce 1950 zdolala domácí výběr. A letos v Brazílii rovněž patřila do okruhu favoritů, hned v úvodním duelu ve skupině C ale její renomé získalo šrám.

Uruguayci bez zraněného Suáreze šli po 23. minutách hry do vedení po úspěšném pokutovém kopu Cavaniho, ve druhém poločase ale zcela převzali režii hry Kostaričané. Dva rychlé góly v 53. a 57. minutě přinesly otočení skóre a šokující výhru Kostariky pečetil ještě v 84. minutě Ureňa. Zdeptaní Uruguayci nakonec dohrávali v deseti, když Pereira nepochopitelně brutálně zkopl Campbella a po zásluze šel předčasně do kabin.

Kolumbijci slaví nejvyšší výhru na MS

Kolumbie startuje na MS poprvé od roku 1998 a kvůli zranění postrádá svou největší hvězdu Radamela Falcaa. Na úvod měla příhodného soupeře, Řecko při předchozích dvou účastech na světovém šampionátu vždy skončilo ve skupině, navíc v 5 z dosavadních 6 zápasů na MS nedalo gól a mělo skóre 2:15.

Kolumbijci skončili druzí v jihoamerické kvalifikaci a roli favorita naplnili. V úvodním utkání skupiny C v Belo Horizonte vyhráli 3:0 a zaznamenali svou nejvyšší výhru v historii šampionátu. K vítězstvím je nasměrovaly branky Armera, Gutiérreze a Rodrígueze.

Bony odstartoval bleskový obrat Slonů

První kolo skupiny C v noci završil duel Pobřeží slonoviny s Japonskem. Asijský celek vedl po trefě Keisukeho Hondy z 16. minuty, ale mezi 64. a 66. minutou přišel obrat. Odstartoval ho gólem bývalý sparťanský útočník Wilfried Bony, vítěznou branku dal Gervinho. Sloni premiérově na MS vyhráli zahajovací duel, zato Japonsko poprvé na šampionátech prohrálo s africkým soupeřem.

Reklama