Hlavní obsah

Miliardový Ďábel Fellaini vytřel posměváčkům zrak. Za šest minut na hřišti načal belgický obrat

Praha

Prožil sezónu hrůzy. Za dvacet sedm a půl milionů liber, tedy v přepočtu bezmála miliardu korun, jej z Evertonu v září minulého roku koupil Manchester United. Jenže belgický záložník Maroune Fellaini se strašlivě trápil. Jeho zařazení do nominace pro MS v Belgii vyvolalo rozpaky. A když jej trenér Marc Wilmots posílal na hřiště při úterním souboji skupiny H proti Alžírsku, fanoušci záměr nechápali. Šestadvacetiletý borec s marockými kořeny za šest minut na hřišti zařídil vyrovnání a nastartoval belgický obrat. Všem pochybovačům a posměváčkům sklaplo.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Střídající Marouane Fellaini zajistil Belgii vyrovnávací gól na 1:1 proti Alžírsku.

Článek
Fotogalerie

„Nebyl jsem zklamaný, že mě trenér nenasadil do hry od první minuty. Věřil jsem, že pokud mě na hřiště pošle, mohu pomoci k vítězství. Nepochybuji o sobě. Když mi spoluhráči dají dobrou přihrávku, mohu skórovat. Třikrát jsem dostal pas do pokutového území a pokaždé jsem byl blízko gólu," říkal Fellaini pro fifa.com po vítězství 2:1.

Během minulé sezóny naskočil v dresu Manchesteru United do šestnácti zápasů v Premier League, jednoho v Ligovém poháru a pěti duelům Ligy mistrů. Vstřelil jediný gól. Žalostná bilance. Nebylo divu, že fanoušci Belgie nad jeho zařazením do nominace kroutili hlavou. Vždyť i vedení Manchesteru naznačilo, že případní zájemci o služby belgického záložníka jsou vítáni. A to v klubu není ještě ani deset měsíců. Další ránu Fellainimu zasadila britská média, která jeho přesun z Evertonu do Manchesteru zařadila na vrchol žebříčku největších nákupních omylů v Premier League.

Fellaini ale na těžkosti z klubu, kde má kontrakt ještě na další čtyři roky, na šampionátu nemyslí. Koncentruje se jen na úspěch Belgie. „Náš tým má velký charakter, což jsme v druhé polovině zápasu proti Alžírsku jasně ukázali. Začátek v našem podání byl hodně nervózní a hráli jsme skutečně špatně. Ale jen do přestávky. Pak jsme zůstali v klidu a zaslouženě vybojovali vítězství," přemítal Fellaini.

Rozdíloví hráči z lavičky

Když hlavou poslal míč do sítě Alžírska, běžel slavit do rohu stadiónu. „Na tribuně byla totiž moje rodina. Skórovat na mistrovství světa je velký okamžik mojí kariéry a já hned přemýšlel o mých nejbližších, kteří mě podporovali celou kariéru v každém okamžiku a dovedli mě vlastně až na šampionát," vyprávěl Fellaini.

Belgický trenér Wilmots už před soubojem s africkým sokem na šampionátu v Brazílii připomínal, že polovinu vítězných gólů v kvalifikaci obstarali hráči z lavičky. Šťastnou ruku měl bývalý reprezentant Rudých ďáblů i při úterním vystoupení svého týmu na MS. Obě trefy obstarali náhradníci.

„Každý viděl, že kluci, kteří přišli z lavičky, udělali v zápase velký rozdíl. Bylo vidět, jak silný máme kádr. Současnou Belgii nepředstavuje jen jedenáct hráčů. Tentokrát jsem dostal důvěru já a další dva kluci, ale i všichni ostatní, kteří nedostali proti Alžírsku prostor, jsou pro nás strašně důležití a v Brazílii ještě ukážou svoji nepostradatelnost," tvrdil Fellaini.

Byl v euforii z gólu a vítězství Belgie. „Každý fotbalista na světě chce hrát na šampionátu, který se koná v Brazílii. Oceňuji příležitost, kterou jsem dostal. Je úžasné, že mohu být součástí turnaje," rozplýval se Fellaini.

Reklama

Související témata: