Hlavní obsah

Nadávali mu, že je líný. Ale Fred dal na radu úspěšnějšího spoluhráče a už se dočkal gólu

Aktualizováno

Líný, nepoužitelný, zkrátka hráč na nic. Od fanoušků dostával pořádné slovní nálože. Ale útočník Fred se na mistrovství světa před domácím publikem vedle postupu s týmem přece jen dočkal také individuální gólové radosti.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilec Fred s rašícím knírkem jásá, proti Kamerunu se při MS na domácí půdě trefil vůbec poprvé.

Článek

A takřka magický vliv na tuto proměnu alespoň podle svých slov připisoval tomu, že poslechl spoluhráče Neymara a nechal si růst knír. Proti Kamerunu (4:1) utnul střelecké prokletí a Kanárkům pomohl do vyřazovací fáze.

"To je tím knírkem," popisoval Fred svou trefu hlavou ze 49. minuty. Jakoby rašící knír přitahoval míč centrovaný Davidem Luizem.

"Díky bohu, že to tam spadlo. Kritika mě tížila, ale snažil jsem se zůstat klidný," říkal Fred, který je uvyklý na nepřízeň médií i fanoušků.

„Ale spoluhráči se ke mně chovali skvěle a musím jim všem poděkovat," ocenil třicetiletý útočník Fluminense

„Knírek nikdy nezklame," smál se nad netypickou Fredovu vizáží spoluhráč a rádce Neymar. "Když se trefil, tak jsem k němu přišel a řekl: ,Vidíš, funguje to'," doplnil brazilský útočník, který dal Kamerunu dvě branky a se čtyřmi trefami vede turnajovou tabulku střelců. Ale Fred nemusel říct poslední slovo. Na mistrovství světa se trefil už před osmi lety v Německu.

A jak procitnou ze střeleckého trápení, zná velmi dobře. Zažíval ho i na loňském Poháru FIFA, kdy také vyšel naprázdno v úvodních dvou duelech, ale poté vstřelil pět gólů a stal se nejlepším střelcem turnaje, který Brazilci vyhráli. A teď samozřejmě myslí ještě na dlouho cestu vyřazovací částí.

„Tým předtím nehrál tak dobře. Až teď proti Kamerunu jsme se myslím všichni zlepšili," dodal s nadějí Fred.

Brazílie vyhrála skupinu A o skóre před Mexikem a v sobotním osmifinále se utká s jihoamerickým rivalem Chile.

Reklama

Související témata: