Hlavní obsah

Nejvíc koučů na MS je z Německa, nejlépe placený Capello vydělá ročně čtvrt miliardy

Praha

Nesou takřka výhradní odpovědnost za případný propadák národního týmu na MS ve fotbalu, a také slíznou podstatnou část smetany v případě úspěchu a celospolečenských oslav. Trenéři jednotlivých reprezentačních výběrů stojí na prahu brazilského svátku před momenty, které mohou u většiny z nich rozhodnout o jejich případné nesmrtelnosti, či doživotním zatracení. Rozdíly mezi nimi jsou nejen ve fotbalové filozofii, dostupném hráčském materiálu, charakteru a metodách pro dosažení úspěchu, ale také v gáži, kterou za své služby od svazů pobírají.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Italský kouč ruských fotbalistů Fabio Capello

Článek

Největší trenérskou hvězdou na nadcházejícím světovém šampionátu bude lodivod Ruska Fabio Capello. Ital si během čtyř let na lavičce anglického Albionu v letech 2008 až 2012 přišel na 24 miliónů liber (asi 820 miliónů korun), a přesto, že jméno Anglie ve světě nijak nevylepšil, po jeho odchodu z ostrovů po něm ihned sáhli Rusové. A jak moc si služeb vyhlášeného bouřliváka cení, dokázali dvouletým kontraktem na skoro 14 miliónů liber (takřka půl miliardy korun). Do této částky navíc nejsou započítány případné výsledkové bonusy.

V kontrastu ke Capellovi je plat mexického lodivoda na MS Miguela Herrery, kterému ročně přistane na účtu od svazu 125 tisíc liber (4,25 miliónu korun). Capello si tak oproti svému středoamerickému kolegovi přijde za kalendářní rok na více než padesátinásobek. Ital tedy pracuje na roční gáži Herrery jen necelý týden.

První dvě místa nejlépe placených koučů na šampionátu v Brazílii obsadili poslední dva šéfové anglické reprezentace. Zmiňovaný Capello je s přehledem na čele finančního žebříčku, druhé místo patří současnému kouči Albionu Royi Hodgsonovi. Šestašedesátiletý odborník sice bere zhruba polovinu toho, co jeho předchůdce Capello, přesto si ročně přijde na solidních 3,5 miliónu liber (asi 120 miliónů korun). Kouč obhájců titulu ze Španělska Vicente del Bosque je v pořadí nejlépe placených koučů MS až na sedmém místě.

Tři trenéři jsou z Kolumbie, jejich tým ale povede Argentinec

Největší trenérské zastoupení na MS bude mít Německo. Ottmar Hitzfeld sedí od roku 2008 na lavičce Švýcarska, s týmem USA se pokusí o úspěch bývalý kouč Němců Jürgen Klinsmann, kterému se v rámci skupiny postaví krajané v čele s Joachimem Löwem. Posledním zástupcem našich západních sousedů na lavičce účastníka světového šampionátu je Volker Finke, který momentálně řeší vzpouru v kamerunském táboře. Po třech trenérech má na MS Itálie, Argentina, Portugalsko a trochu překvapivě Kolumbie.

Z 32 koučů povede 18 z nich do boje krajany, zbývajících 14 se představí na lavičce cizí země. Tato skutečnost se promítá i do finančního žebříčku nejlépe placených koučů na MS, když hned posledních pět míst obsazují rodáci. Jeden z nich, konkrétně chorvatský lodivod Niko Kovač, je podle statistických údajů OSN nejblíže průměrnému platu obyčejných lidí v zemi.

Kovač, který strávil drtivou většinu hráčské kariéry v Německu, pobírá devatenáctkrát víc než je chorvatský průměrný plat. Na opačném konci této statistiky se ocitl kouč Pobřeží slonoviny Sabri Lamouchy. Francouz s tuniskými kořeny si přijde na osmisetnásobek běžné mzdy v africké zemi. Průměrný roční plat kouče, který se představí na letošním MS, je pak 1,2 miliónu liber (cca 41 miliónů korun).

Přehled ročních platů některých koučů na MS:
1.RuskoCapello6,694 miliónu liber
2.AnglieHodgson3,5 miliónu liber
3.ItáliePrandelli2,575 miliónu liber
4.BrazílieScolari2,368 miliónu liber
7.ŠpanělskoDel Bosque2,018 miliónu liber
11.FrancieDeschamps1,288 miliónu liber
30.ChorvatskoKovač0,162 miliónu liber
31.GhanaAppiah0,15 miliónu liber
32.MexikoHerrera0,125 miliónu liber

Reklama

Související témata: