Hlavní obsah

Nišimura, noční můra. Kvůli japonskému rozhodčímu už v Kongu hořely čínské restaurace

„Skandál! Cirkus! Hanba!“ Tak a podobně hodnotí šokovaný fotbalový svět výkon japonského rozhodčího Juičiho Nišimury v otvíracím zápase mistrovství světa mezi Brazílií a Chorvatskem (3:1). Nejen nesmyslnou penaltou, ale i dalšími spornými verdikty se hlavní arbitr přiklonil na stranu týmu pořadatelské země. Jak připomíná švýcarský Blick, japonský policista už za sebou jeden velký skandál má.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Japonský rozhodčí Juiči Nišimura uděluje žlutou kartu chorvatskému obránci Dejanu Lovrenovi (čtvrtý zleva).

Článek

Stalo se v Abú Zabí v prosinci 2010. Hrálo se finále klubového mistrovství světa a Inter Milán v něm porazil konžské Mazembe 3:0. Italský šampión se tak radoval ze zisku páté trofeje v kalendářním roce.

Zatímco Inter v předchozí sezóně vyhrál pod vedením trenéra Josého Mourinha italskou ligu, Italský pohár i Ligu mistrů, jeho nástupce Rafael Benítez pak dovedl Inter k triumfu v italském Superpoháru a pak i na MS klubů. Pět dnů poté však Inter stejně Rafu vyhodil...

Porazil nás rozhodčí, tvrdili Afričané

Hlavním hrdinou našeho příběhu je ovšem Juiči Nišimura. Jak švýcarský list připomíná, japonský sudí už tehdy zaúřadoval jednostranně ve prospěch favorita. Ačkoliv klub Mazembe má v názvu Tout Puissant, tedy Všemohoucí, na rozhodčího byl absolutně krátký. Zatímco Afričanům odpískal Japonec 21 faulů, Interu jen 9.

Ačkoliv žádný ze tří gólů Interu nepadl z pochybně nařízené penalty, Afričané byli i tak vytočení. Za porážku může hlavně rozhodčí, měli v Kongu jasno. A protože se fanoušci chtěli Nišimurovi pomstít, zničili a zapálili ve svojí zemi několik čínských restaurací.

Přehlédli však samozřejmě jeden podstatný detail. Vypečený Nišimura přece není Číňan, ale Japonec...

Reklama

Související témata: