Hlavní obsah

Portugalci na výhru nedosáhli a jsou blízko vyřazení. Alžířané v parádní přestřelce zdolali Korejce, Belgie slaví postup

Praha
Aktualizováno

Fotbalistům Portugalska se účast v osmifinále mistrovství světa hodně vzdálila. Svěřenci trenéra Paula Benta remizovali v utkání skupiny G s týmem USA 2:2, když vyrovnávací gól vstřelil až v páté minutě nastaveného času Varela. Radost naopak zavládla v Belgii. Rudí ďáblové pasovaní na černého koně turnaje udolali v rámci skupiny H Rusko 1:0 a získali tak jistotu postupu do vyřazovací fáze. Úchvatné ofenzivní představení mezi Alžírskem a Jižní Koreou skončilo vítězstvím afrického týmu v poměru 4:2.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Americký záložník Jermaine Jones (vlevo) se raduje z vyrovnávacího gólu proti Portugalsku. Stíhá ho obránce DaMarcus Beasley.

Článek
Fotogalerie

Belgický výběr byl před šampionátem vychvalován do nebes po takřka bezchybné kvalifikaci, kouč Wilmots ale tišil národní euforii, když upozorňoval, že jeho parta má své vrcholy teprve před sebou na dalších šampionátech. Přesto tlak veřejnosti i královské rodiny zjevně pronikl do hlav hráčů, kteří zůstávají na turnaji zatím svými výkony za očekáváním.

V prvním duelu na MS Belgičané až v závěru otáčeli skóre s Alžírskem (2:1), v nedělním druhém zápase proti Rusku se zase dokázali prosadit až v 88. minutě, kdy se po perfektní akci Edena Hazarda z Chelsea prosadil teprve devatenáctiletý Divock Origi, jemuž přepustil místo v sestavě v průběhu druhého poločasu Lukaku.

Mistrovství světa ve fotbale:
Skupina H:
Belgie - Rusko 1:0
Branka: 88. Origi.
Korea - Alžírsko 2:4
Branky: 50. Son Hung-min, 72. Ku Ča-čchol - 26. Slimaní, 29. Hallíš, 38. Džabú, 62. Brahímí.
Skupina G:
USA - Portugalsko 2:2
Branky: 64. Jones, 81. Dempsey - 5. Nani, 90.+5 Varela.

Rusové prohráli poprvé po deseti zápasech a na turnaji v Brazílii jsou krok od vyřazení. Svěřenci nejlépe placeného kouče šampionátu Fabia Capella si po vydřené remíze s Jižní Koreou v duelu s Belgií další body nepřipsali, přesto mohou ještě postoupit. Jejich příštím soupeřem bude Alžírsko, které musí bezpodmínečně porazit. V opačném případě budou balit kufry.

Alžírsko se přiblížilo postupu

Druhé utkání skupiny H mezi Alžírskem a Jižní Koreou ozdobily brankové hody. V jednom z nejkrásnějších utkání probíhajícího šampionátu byl celek ze severní Afriky v prvních pětačtyřiceti minutách jasně lepší a zaslouženě vedl 3:0, když se postupně trefili Slimaní, Hallíš a Džabú.

Jenže Korejci se nevzdali, do druhé půli vlétli jako uragán a hned zkraje se dočkali snížení, když se střelecky prosadil hráč Leverkusenu Son Hung-min. Další příležitosti asijský tým neproměnil a v 62. minutě vrátil Alžírsku zpět třígólový náskok po pěkné narážečce Brahímí. Jižní Korea už na obrat síly nenašla, konečnou porážku alespoň zmírnil v 72. minutě Ku Ča-čchol.

Alžířané slaví svou nejvyšší výhru na světových šampionátech a vůbec první po dlouhých dvaatřiceti letech. V závěrečném utkání skupiny H proti Rusku jim postup zaručí i remíza. Naopak Korejcům nemusí k účasti v osmifinále stačit ani výhra nad Belgií.

Portugalci se výhry nedočkali

Portugalci s Cristianem Ronaldem v sestavě sice nad USA brzy vedli zásluhou Naniho, od 15. minuty ale převzal otěže zápasu do rukou kolektivně hrající zámořský celek, který se dočkal branek po změně stran. V 64. minutě srovnal parádní ranou k tyči Jones a devět minut před koncem základní hrací doby dokonal obrat Dempsey.

Portugalci v samotném závěru alespoň zachránili remízu, když po Ronaldově centru z pravé strany skóroval hlavou Varela. Přesto je šance svěřenců kouče Benta na start ve vyřazovací fázi turnaje mizivá. To Spojené státy mají postup do osmifinále na dosah.

Reklama