Hlavní obsah

Tlačil jsem z tribuny balón do brány vším. Marně, přiznal smutně Darida

Praha

Zápas s Arménií proseděl třiadvacetiletý záložník Vladimír Darida na tribuně kvůli karetnímu trestu. Protrpěl ho. „Spalo se mi špatně jako ostatním, i když jsem na hřišti nebyl,“ konstatoval. Nechtěl však spekulovat, jak by utkání vypadalo, kdyby byl v sestavě. I on je přesvědčen, že v Itálii se dá vyhrát a získat ze zbývajících tří duelů devět bodů, které by podle něho českou fotbalovou reprezentaci posunuly do baráže o mistrovství světa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalisté Arménie (v červených dresech) se radují z vítězství nad Českou republikou.

Článek
Fotogalerie

Trpěl jste v pátek na tribuně při prohře s Arménií?

Samozřejmě jsem trpěl. Pro každého hráče to je nepříjemné, když musí sedět na tribuně a nemůže týmu pomoct na hřišti. Hrozně jsem zápas prožíval. Několikrát jsem při našich střelách i vyskočil ze sedadla. Míč jsem z tribuny tlačil do brány, čím se dalo. V závěru jsem skoro hlavičkoval za Tomáše Sivoka. Marně (úsměv).

Co vám blesklo hlavou, když Arméni dali v nastavení vítězný gól?

Byl jsem naštvaný. Bohužel jsme prohráli zápas, který jsme měli dotáhnout do vítězného konce. V závěru, když jsme měli tlak, nám tam nic nespadlo. Oni udělali brejk, Petrem Čechem vyražený míč se odrazí hráči od hlavy a spadne do brány...

Čistě hypoteticky, kdybyste byl na hřišti, dopadl by zápas s Arménií jinak?

Těžko říct... Nelze odhadnout, jak by to vypadalo. Nevím, jestli bych některou ze šancí proměnil nebo se dostal do jiné.

Napadlo vás po druhém inkasovaném gólu, že s kvalifikací je konec?

To ne! Dokud šance žije, musíme o ni bojovat. Pořád můžeme získat devět bodů, které by nás měly posunout do baráže. Takhle to máme v hlavách před utkáním s Italy.

Podle vás je reálné udělat ze tří zápasů devět bodů?

To se ukáže v Turíně. Bude to pro nás finále. Musíme zabrat na sto procent a vyhrát.

Italové už jsou prakticky vítězi skupiny, potřebují pro stoprocentní jistotu dva body. Mohou vzít úterní zápas trochu na lehčí váhu?

Záleží na nich. Do hlavy jim nevidím, ale stát by se to mohlo.

Dá se na takový zápas, jako byl ten páteční, lehce zapomenout?

Byl jsem smutný stejně jako kluci, i když jsem na hřišti nebyl. Zapomenout se ale musí. Já s tím nemám problém. Dokážu to z hlavy dostat, stejně jako když se mi v zápase něco nepovede. Prostě ten okamžik vymažu a jedu dál. Když šance ještě žije, proč se zabývat minulostí a koukat dozadu. Pořád je před námi něco, co můžeme zvládnout.

Konejšil jste spoluhráče po zápase?

Když jsem přišel do kabiny, bylo tam ticho, obrovské zklamání... Těžko v takové chvíli něco říkat, zejména o tom, že se to může stát nebo že se nic neděje, když všichni vědí, že jsme ztratili důležitý zápas.

V Plzni jste byl zvyklý na pozitivní momenty. Tohle musel být obrovský kontrast?

V Plzni jsem také zažil smutné zápasy, třeba loni v boji o titul v Liberci, kde jsme trefili dvě tyče, jen remizovali a titul byl pryč.

V Itálii musí český tým vyhrát. Co by podle vás na ně mohlo platit?

Návodem bude červnový domácí zápas, v němž jsme byli hodně aktivní a dostávali se do zakončení. Nesmíme zalézt a hrát zanďoura. Samozřejmě musíme dát gól.

Zopakovat červnový výkon asi nebude v Turíně lehké...

Podle mě ano, ale musíme si to srovnat v hlavách. Pro nás to může být poslední zápas v této kvalifikaci, v němž nám ještě půjde o šanci na baráž. Musíme jezdit, dát do toho sto procent.

Od vás se bude čekat, že hru pozvednete. Berete roli, řekněme spasitele?

Spasitel určitě ne. Nikde ani není napsáno, že mě trenér Bílek vrátí do sestavy. Když se na hřiště dostanu, budu dělat všechno proto, abychom vyhráli.

Problémem mužstva je střílení gólů. V čem to je?

Těžko říct, ale určitě musíme zachovat chladnou hlavu v koncovce. Nestřílet zbrkle a víc si i dovolit.

Boj o baráž nemáte ve svých rukou, můžete sice skončit druzí, ale mohou chybět body. Sledujete vývoj v ostatních kvalifikačních skupinách?

Díval jsem se na to. V první řadě musíme udělat těch devět bodů. Věřím, že pak to bude stačit a dopadne to dobře. Mohli bychom postoupit na úkor druhého týmu skupiny E, v níž mají Norové jedenáct bodů. Ve skupině G Francouzi také, ale ti si to pohlídají spíš.

Dovedete si představit, že těch devět bodů získáte a přesto nepostoupíte?

To by bylo hodně smutné. Kdybychom vyhráli v Itálii, na Maltě i v Bulharsku... To by byla velká smůla. Třeba kdyby nám chyběl bod. Ztratili jsme jich hrozně moc, hlavně doma. Teď nepřemýšlíme, kde se dali udělat, to by přišlo až potom. Na to teď koukat nemůžeme. Musíme uhrát devět bodů, pak se uvidí.

Lze srovnat zápas s Itálií, ve kterém jde o všechno, třeba se čtvrtfinálovým duelem na EURU s Portugalskem?

To bylo úplně něco jiného. V Itálii musíme vyhrát, s Portugalci jsme mohli překvapit.

Reklama

Související témata: