Hlavní obsah

Tvrdý trest za fašistický pozdrav. Šimunič přijde o mistrovství světa

Chorvatský fotbalista Josip Šimunič dostal za fašistický pozdrav po úspěšné baráži s Islandem desetizápasový trest a přijde tak o mistrovství světa v Brazílii.

Foto: Profimedia.cz

Josip Šimunič

Článek

Šimunič zdraví diváky po zápase s Islandem.

"Zvážili jsme všechny okolnosti a zejména závažnost celého incidentu. Proto se disciplinární komise rozhodla udělit desetizápasový distanc," citovala prohlášení FIFA agentura Reuters. Během trestu bývalý hráč Hamburku, Herthy Berlín a Hoffenheimu nesmí navíc navštěvovat zápasy chorvatské reprezentace, zároveň musí zaplatit 30 000 švýcarských franků (asi 677 000 korun).

"Jsme v šoku a nejspíš se odvoláme," citoval server deníku Jutarnji List výkonného ředitele chorvatského svazu Damira Vrbanoviče. "Chápeme, že FIFA chtěla tvrdě zakročit, ale jsme přesvědčeni, že Šimunič nechtěl nikoho urazit," dodal. "Jsem verdiktem velmi zklamán a Josipa je mi moc líto. Znám ho dlouho a určitě neměl v úmyslu nic špatného," uvedl reprezentační trenér Niko Kovač.

Šimunič byl potrestán za to, že po výhře 2:0 v odvetě baráže v Záhřebu s mikrofonem v ruce směrem k fanouškům skandoval slova "za dom", na což mu kotel odpovídal "spremni". Zmíněná věta, která znamená "Pro vlast připraveni", se za druhé světové války používala jako oficiální pozdrav ve fašistickém Nezávislém státu Chorvatsko.

Australský rodák Šimunič už krátce po zápase dostal za incident pokutu 25 000 kun (zhruba 90 000 korun) od záhřebského státní zastupitelství. Podle něj hráč porušil zákon o vyvolávání nepokojů na sportovních utkáních.

O jeden zápas na mistrovství, kde se Chorvatsko příští léto ve skupině utká s domácí Brazílií, Mexikem a Kamerunem, přijde Mario Mandžukič. Kanonýr Bayernu Mnichov má zastavenou činnost kvůli červené kartě, kterou dostal za šlápnutí na islandského záložníka Johanna Gudmundssona.

Reklama

Související témata: