Hlavní obsah

VIDEO: Bílek má cestu do baráže vypočtenou. Stačí třikrát vyhrát a jsme tam, nedělal se svým klíčem tajnosti

Praha

Bílkovy propočty vedoucí k zisku osmnácti bodů, jež by měly garantovat účast v baráži o světový šampionát 2014 v Brazílii, jsou docela prosté. „Počítám s vítězstvím doma nad Arménií a výhrami na Maltě a v Bulharsku,“ vyklopil bez váhání, jak zdárný konec kvalifikační mise naplánoval. „Bodový import z Itálie by představoval zisk navíc,“ dodal promptně.

Michal Bílek před zápasy kvalifikace MS s Arménií a v Itálii.Video: Sport.cz

 
Článek

Propočty jsou tedy před prvním z dvojzápasů jasné, teď ovšem půjde o to je naplnit. Už v pátek v pražském Edenu proti Arménii, v úterý pak v Turíně proti italské squadře.

Trio do základu bude chybět

„Přitom jsme se ocitli v jistém oslabení, neboť zraněný Vydra, stejně jako Hübschman a distancovaný Darida by se v pátek v základní sestavě určitě objevili, doznal reprezentační kouč, že situace se přece jen trochu komplikuje.

„Ale uvědomujeme si všichni, že náš čeká kvalifikační finále. Poslední čtyři zápasy, v nichž se rozhodne, zda se dostaneme alespoň do baráže. Doma jsme poztráceli až příliš mnoho bodů, a přitom jich alespoň osmnáct potřebujeme. Cítím ovšem vůli se poprat se situací,“ netajil reprezentační kouč, že odhodlání jeho svěřenců je převeliké.

Podobné, jaké bylo i v minulé kvalifikaci o Evropu, kdy zabrali v pravý čas, takže do baráže se dostali a přes Černou Horu na šampionát postoupili. I za kritizovaného trenéra tehdy bojovali...

„Společně vyhráváme, spolu prohráváme,“ odmítá Bílek podobné úvahy. „Hráči teď myslí na to, aby si zahráli na světovém šampionátu v Brazílii, což předpokládá v pátek porazit Arménii. A to rozhodně nijak snadné nebude.“

Arménie hrozí hlavně venku

Trenér ví, o čem mluví... Arméni jsou mnohem nebezpečnější v zápasech na soupeřových hřištích než ve svém prostředí. V předchozí kvalifikaci to dokázali na Slovensku, kde nastříleli čtyři góly, v té probíhající pro změnu v Dánsku, kde domácí tým výběr počastovali rovněž čtyřbrankovým přídělem.

„Obdivuhodné nejen proto, že dali Dánům čtyři góly, ale i pro způsob hry, jímž se prezentovali. Vždyť oni měli další šance... Jejich ofenzivní síla je skutečně obrovská, a jakmile dostanou prostor, dovedou ho využít,“ naznačuje kouč české reprezentace, co bude pro jeho výběr v pátek prvním přikázáním.

Vykrývání a zhušťování prostorů, důslednost v defenzivě, eliminování arménských útočníků, nová akvizice Dortmundu Henrik Mchitarjan, která se o víkendu blýskla dvěma góly do sítě Kadlecova Frankfurtu, v první řadě. A pochopitelně také nutnost prosadit se střelecky a vyhrát.

Každý může hrát podle trenéra s každým

Problém je ovšem v tom, že arménská zbraň jménem Vydra, která se prosadila v prvním duelu v Jerevanu, na sraz nepřijela. Legionáře z ostrovů totiž vyřadilo svalové zranění.

„Nepříjemné, protože situace se opakuje. Už v domácím střetnutí s Itálií nám Vydra chyběl a já s ním přitom jako s typem rychlostního útočníka do základu počítal. Musíme se však s jeho absencí vyrovnat. Nikoli změnou rozestavení, ale dvojicí útočníků, které na hřiště pošlu. Může to být stejně dobře Kozák s Rabušicem jako Kadlec s Kozákem nebo Rabušic s Lafatou. Každý z této čtveřice může hrát s každým,“ je přesvědčený Bílek, který o sestavě pro páteční duel zatím pochopitelně jasno nemá.

„Vždyť se teprve scházíme... Na Rabušice, Vaňka, Kušníra čeká ligová dohrávka, Rosický, Kozák, Plašil i třeba Kolář povolaný za zraněného Morávka teprve na sraz dorazí,“ má k tomu trenér opodstatněné důvody.

Reklama

Související témata: