Hlavní obsah

Benteke svou rekordní trefu bagatelizoval, pak ale uznal: Nebudu si plivat do polévky

São João de Venda/Praha

Zapsal se do fotbalové historie, ale svou trefu bagatelizoval, i když šlo o nejrychlejší gól v kvalifikačních bojích o účast na světovém šampionátu. Hattrick, který nasázel nebohým fotbalistům Gibraltaru v třetím díle skupiny H, ovšem také. „Ten rekordně rychlý gól byl prostě výsledkem koncentrace, s níž jsme k zápasu přistoupili. Chtěli jsme skórovat v prvních dvaceti minutách a já se trefil už po sedmi vteřinách,“ vykládal belgický útočník Christian Benteke do kamer televize RTBF.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Belgičan Christian Benteke (uprostřed) skóroval v Gibraltaru již v sedmé vteřině a vstřelil nejrychlejší gól v historii kvalifikace MS.

Článek

Až dosud figuroval v zápisech fotbalových statistiků jako nejrychlejší střelec kvalifikace Gualtieri ze San Marina, který před 23 lety dal Angličanům gól po osmi vteřinách. Pětadvacetiletý Benteke narozený v Demokratické republice Kongo, ale hrající za Belgii ho v pondělním utkání kvalifikace MS 2018 proti Gibraltaru (6:0) v portugalském São João de Venda o sekundu překonal.

„Domácí sice měli výkop, ale my hned získali balón. A protože obránce špatně odhadl dráhu míče, oběhl jsem ho a skóroval," popisoval Benteke vstřelenou branku.

Nezůstalo jen u ní, protože při belgické kanonádě přidal další dvě. „Hattrick beru, ale byl by pochopitelně jiný, kdybych ho nasázel nějakému velkému týmu. Ale nebudu přece plivat do vlastní polévky," použil vzletnou metaforu legionář z Ostrovů, který v létě vyměnil dres Liverpoolu za barvy Crystal Palace.

„V posledních týdnech se cítím se v dobré formě, v níž chci pokračovat," pochvaloval si Benteke, že mu nové angažmá prospívá.

Pochvalu přidal i trenér

I španělských kouč na lavičce Rudých ďáblů Roberto Martínez probuzení střelce, který se v reprezentaci trefil poprvé od března loňského roku, chválil.

„S komplikacemi, které přináší každý přestup, se vyrovnal až obdivuhodně. Je na něm patrné, jak tvrdě pracoval, takže hattrick a hlavně pak světový rekord je pro něho zaslouženou odměnou."

„Nemyslím, že jsem se stal hrdinou. Hráli jsme jeden pro druhého, nikdo z nás si nepočínal sobecky, vydrželi jsme s počátečním nasazením celý zápas a z toho se zrodilo vysoké vítězství a vlastně i mé góly," bránil se superlativům Benteke.

Reklama

Související témata: