Hlavní obsah

Jako Jágr v Naganu! Jihokorejec při střídání vystřihl Švejka

Rostov/Praha

Nikdo nestřídá rád, pokud se nejedná o taktickou změnu. Někteří fotbalisté dokonce vzteky sundají dres, odkráčejí naštvaně do kabiny nebo se i pohádají s trenérem. Jihokorejec Kim Min-u zvolil originální řešení: zasalutoval!

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Edson Álvarez (na trávníku) se snaží zastavit Korejce Hwang Hi-čchana.

Článek

Běžela 84. minuta sobotního duelu s Mexikem na mistrovství světa, Jižní Korea na stadiónu v Rostovu na Donu prohrávala 0:2. Kouč asijského týmu se rozhodl stáhnout z trávníku Kim Min-u. Ten přiběhl k postranní čáře, plácl si se svým nástupcem.

Než opustil hřiště, stoupl si do pozoru a k překvapení tribun zasalutoval. Vystřihl pozdrav Josefa Švejka přesně jako Jaromír Jágr během legendárních OH v Naganu, kde tímto způsobem slavil vstřelené góly.

Co Jihokorejce vedlo k neobvyklému gestu? Důvod je prostý. Kim Min-u působí v prvoligovém jihokorejském klubu Sangju Sangmu, který je sportovní divizí armády Jižní Koreje. Má podobný status jako dříve v Československu mívala pražská Dukla nebo Rudá hvězda Cheb.

Sangmu znamená v překladu „vojenský", jeho kádr se skládá z velké části z mladých profesionálních fotbalistů, kteří si v klubu odbydou povinnou dvouletou vojnu. Vzhledem ke svému vojenskému postavení nesmí Sangmu angažovat žádné zahraniční hráče.

Podobné gesto bude mít Kim Min-u možnost ukázat pravděpodobně už jenom jednou, postupové šance Jižní Koreje jsou po druhé porážce ve skupině minimální (0:1 se Švédskem, 1:2 s Mexikem).

Reklama

Související témata: