Hlavní obsah

Musíme už konečně najít cestu do branky, říká útočník Vydra

V této kvalifikační skupině se žádný z českých fotbalistů ještě netrefil. A to útočníka reprezentace a druholigového anglického Derby County Matěje Vydru neuvěřitelně štve. „V Německu jsme Neuera takřka neohrozili, gól jsme nedali ani Severnímu Irsku. A když útočníci nedávají góly, tak přichází nervozita. Musíme konečně najít cestu a v úterý se prosadit. Potřebujeme bezpodmínečně vyhrát a bez gólu to nepůjde,“ upozorňuje Vydra.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník české fotbalové reprezentace Matěj Vydra

Článek

Kde jinde byste se měl trefit, než ve Vítkovicích. Vzpomínáte si na svůj první domácí ligový zápas?

No jasně. Bylo to v dresu Baníku ve Vítkovicích proti Jablonci. Vyhráli jsme 4:1 a já dal dva góly za dvě minuty. Vzpomínky jsou to skvělé. Vracím se sem a chtěl bych, aby to byl návrat vítězný a gólový. I když stadión je tady úplně nový, proti Srbsku jsem tu nehrál.

V Ostravě jste po přestupu z Jihlavy působil ale jen krátce. Vzpomínáte na ni ještě?

Určitě ano a jsou to jenom pozitivní vzpomínky. Když jsem zjistil, že budeme hrát s reprezentací v Ostravě, tak jsem se moc těšil.

Co se vám vybaví především?

Samozřejmě stadión na Bazalech a skvělí fanoušci. Koukal jsem nedávno na derby mezi Baníkem a Opavou a bylo to krásné. Škoda jen toho extempore fanoušků, kteří tu atmosféru pokazili. Ale já na ně vzpomínám rád. Byli vždy výborní, a když dokázali vyprodat utkání ve druhé lize, tak to už něco znamená.

Sledujete Baník?

Sleduju Baník i Jihlavu. Ne vždy se koukám na zápasy, ale o výsledky se zajímám. Stejně jako Baník i já hraji ve druhé lize, takže k ní mám blízko (smích).

Nastartovala se v Ostravě vaše kariéra?

To nevím, dostal jsem tady příležitost hrát první ligu a chtěl jsem se ukázat. Jsem za tu šanci moc rád, i když jsem se po půl roce stěhoval do Itálie, což někteří nesli nelibě. Ale já jsem rád, že ten přestup vyšel. Jsem sedmou sezónu v zahraničí a nemám si na co ztěžovat.

Čím budete zahánět chmury po porážce s Německem?

To netuším. Po sobotním zápase jsem usnul nad ránem a hned jsme se přesunuli do Ostravy na pozdní oběd. Moc jsme toho nenaspali. Je pro nás je prvořadé hodit Německo za hlavu a bezpodmínečně zvládnout úterní zápas s Ázerbájdžánem. Na zápasový rytmus sobota-úterý jsem z druhé anglické ligy zvyklý, takže vím, co mám pro své tělo udělat, abych byl stoprocentně připravený.

Jaká byla cesta z Německa?

Po výsledku nula tři jsme moc spokojení nebyli. A já jako útočník už vůbec ne, když jsme Neuera skoro neohrozili. Takže nijak příjemná.

Máte za sebou dva zápasy bez vstřeleného gólu, nejste z toho trochu nervózní?

Když útočníci nedávají góly, tak nervozita přichází. Musíme konečně najít cestu a v úterý se gólově prosadit. Potřebujeme bezpodmínečně vyhrát a bez gólu to nepůjde.

Česko se v roce 2009 s Ázerbajdžánem jednou utkalo. Na turnaji ve Spojených arabských emirátech prohrálo 0:1. V této kvalifikaci úterní soupeř ještě nezaváhal, jaký to bude soupeř?

Vůbec jsem nevěděl, že už jsme s nimi někdy hráli. Ale rok 2009 je opravdu hodně dávno, to jsem měl úplně jiné starosti (smích). Nicméně v dnešní době už nejsou slabší týmy. Do balónu umí kopat stejně jako my. Nesmíme nic podcenit, protože v tom případě můžete prohrát s každým.

První trénink v Ostravě byl otevřený pro fanoušky. Už jste to zažil?

Ve druhé anglické lize vůbec. Tam je to uzavřené a nikdo se tam nedostane.

Poslední dva zápasy proti evropským gigantům Německu a Španělsku hrál národní tým s odlišnou taktikou. Proti Španělsku to byl urputný defenzivní blok, proti Německu jste zkoušeli hrát aktivně, nicméně ani v jednom zápase jste neuspěli. Která taktika byla z vašeho pohledu ta správnější?

Oba zápasy jsme sice prohráli, ale lepší je být odvážnější a snažit se něco vymyslet. Asi jsme si měli více věřit na balónu, více ho podržet. Němci si dovolili dát si těžký balón, protože věděli, že ho udrží. My jsme si občas dali těžký balón a měli to oni. Víc si věří, nebojí se dát o jeden dotek navíc, umí si vyhovět. V tom byl rozdíl.

Reklama

Související témata: