Hlavní obsah

Norsko je na dně. A pozor, do Ostravy dorazí tým, který se jediný drží Němců

Není to výsledek, z něhož by si fotbalová Evropa měla sednout na zadek. Pro Jarolímův tým je ovšem důrazným varováním. Fotbalisté Ázerbájdžánu ve druhém utkání kvalifikace mistrovství světa 2018 porazili Norsko 1:0 a ve skupině C i podruhé zvítězili. A právě jediný tým, který se ještě bodově drží na úrovni vedoucího Německa, bude v úterý v Ostravě dalším soupeřem Čechů.

Foto: Sport.cz

Fotbalisté Ázerbájdžánu se radují z vítězného gólu proti Norsku.

Článek

Výchozí pozice není právě ideální. Do Ostravy míří mužstvo, které české reprezentaci uniká již o pět bodů.

„V koutku duše jsem doufal, že bychom mohli něco uhrát i v Německu. Klíčové ale budou zápasy s Norskem, Severním Irskem a Ázerbájdžánem. Jestliže chceme pomýšlet na druhé místo, musíme úterní zápas s Ázerbájdžánem zvládnout za každou cenu," netají trenér Karel Jarolím po hladké porážce 0:3 v Německu.

O výhře Ázerbájdžánu rozhodl v 11. minutě Medveděv, obránce Karabachu, který má v nominaci hned sedm hráčů. Tým chorvatského kouče Roberta Prosinečkiho porazil Nory poprvé v historii a zopakoval výhru 1:0 ze San Marina. Naopak Seveřané po úvodní prohře 0:3 s Německem vyšli i podruhé naprázdno.

Zápas skupiny C v Baku:
Ázerbájdžán - Norsko 1:0 (1:0)
Branka: 11. Medveděv.
Ázerbájdžán: K. Agajev - Mirzabekov, Medveděv, Sadygov, Dašdemirov - Eddy (65. Aleskerov), Garajev, Amirgulijev - Gurbanov (80. Šejdajev), Ramazanov (90. Gusejnov), Nazarov.
Norsko: Jarstein - Svensson, Strandberg, Hovland, Aleesami - Helland (71. Berget), Skjelbred (84. Johansen), Selnaes, Diomande - King (61. Sörloth), Henriksen.

Velká norská frustrace

„Bodová ztráta je obrovským zklamáním. Vytvořili jsme si spoustu šancí, ale selháváme v klíčových situacích. Začátek kvalifikace nám vůbec nevychází," běduje trenér Per-Mathias Högmo.

Ázerbájdžánci měli několikrát velké štěstí, třeba když Helland trefil přímo z rohu břevno. „Prohráli jsme s týmem, který bychom měli porážet. Vytvořili jsme si několik skvělých šancí a věřím, že pokud bychom vyrovnali, obraz hry by se změnil a mohli jsme skóre ještě otočit. O to je naše frustrace větší," netají norský kapitán Per Ciljan Skjelbred.

Naučili se odolávat favoritům

I Češi už dobře vědí, že Ázerbájdžánci se naučili favoritům odolávat. Plzeň sice Karabach ve 3. předkole Ligy mistrů vyřadila, ale neporazila - po domácí remíze 0:0 venku plichtila 1:1. A v Baku nezvítězil ani Liberec, který tam v úvodním duelu Evropské ligy uhrál výsledek 2:2.

Ázerbájdžán ještě na velký turnaj nikdy nepostoupil. V dosud jediném vzájemném zápase s českou reprezentací však před sedmi lety na přípravném turnaji v Al Ajnu nečekaně zvítězil 2:0.

Reklama

Související témata: