Hlavní obsah

GLOSA: Srážka s vikingy? Střední cesta! Favoritem však budou i bez Zlatana

Všechno jde ráz na ráz. Jen pár okamžiků po losu už mají bookmakeři o výchozí pozici jednoho ze semifinále play off o postup na fotbalové MS 2022 jasno. Favoritem na postup je domácí Švédsko (1,42), outsiderem pak hostující český tým (2,66). Rozdíl nijak tragický. Národní mužstvo mohlo dopadnout líp, nebo také mnohem hůř!

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Švédové Emil Forsberg a Alexander Isak v akci.

Článek

Jakmile bylo rozlosováno šest nasazených zemí, přání českých zástupců bylo jasné. Dostat se do pavouka ke Skotsku a Walesu, což se jevilo jako nejpřijatelnější možnost. Naopak společnost s Itálií a Portugalskem by nejspíš již předem znamenala konečnou.

Jak trefně poznamenal zkušený brankář Tomáš Vaclík, české reprezentaci připadla střední cesta. Švédsko. A v případě postupu pak lepší z dvojice Rusko - Polsko.

Vikingové mají schopnou generaci, na potrestaného Ibrahimovice mohou pomalu zapomenout. Jsou schopní klidně porazit Španělsko, ale také nedávno zcela nečekaně podlehnout Gruzii.

Jsme rádi, že to Lothar Matthäus vylosoval tak, jak to vylosoval, je spokojený Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, FAČR

Domácí prostředí samozřejmě hraje pro Švédsko, předem však bylo dáno, že Češi začnou venku. Nepříjemný je druhý díl losu, také případné finále by museli sehrát na hřišti soupeře.

Samostatný český tým zatím sehrál se Švédy tři přípravné duely. Ani jednou je neporazil, dvakrát s nimi remizoval a jednou prohrál. Teď musí bilanci výrazně změnit.

Reprezentace si sama nadrobila, když si nechala uniknout druhé místo ve skupině, a především nasazení před baráží. V kvalifikaci MS je dlouhodobě neúspěšná, ale cesta do Kataru je nadále otevřená. Těžká, bez výhody domácího prostředí, ale reálná.

Pavel Dosadil

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních třináct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama