Hlavní obsah

Na MS se dívat nebudu, při stavbě stadionů zemřely tisícovky dělníků, říká fotbalová ikona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trávníku patřil k těm, které nelze přehlédnout. Jeho názory ve sportovním světě rezonují i dnes. Francouzský bouřlivák a provokatér Eric Cantona se nyní vyjádřil k blížícímu se fotbalovému mistrovství světa v Kataru. Čtyřnásobný mistr Premier League s Manchesterem United se prý na šampionát vůbec dívat nebude. „Zemřely tisícovky dělníků a my to teď budeme slavit jako svátek fotbalu?“ zlobí se Cantona.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý fotbalový reprezentant Francie Eric Cantona

Článek

Cantona chápe, že fotbal je o byznysu, ale tohle mistrovství hodlá bojkotovat. Dle jeho názoru by si pořadatelství zasloužily ty země, kterým by mistrovství mělo pomoct k propagaci fotbalu a k rozšíření hráčské základny v zemi, mužů i žen. Podle Cantony v Kataru nic z toho nehrozí.

„Nemám nic proti tomu, aby se velké sportovní akce konaly v zemích, které se rozvíjejí. Ale Katar? To není fotbalová země. Myslím si, že je to všechno jenom o penězích," řekl Francouz v rozhovoru pro britský Sportsmail.

Cantona připomněl, že na výstavbu fotbalových stadionů v katarské poušti byli najati námezdní pracovníci z chudších okolních zemí, kteří byli nuceni pracovat v příšerných podmínkách.

Spoustu z nich pracovalo za otrocké mzdy, v obrovských pouštních vedrech. Některé zdroje hovoří až o 6 500 mrtvých dělníků převážně z Bangladéše, Indie, Nepálu, Pákistánu a dalších zemí.

Reklama

Související témata: