Hlavní obsah

Norští novináři byli zatčeni během natáčení příprav fotbalového MS v Kataru

Dauhá

V Kataru byli zadrženi dva norští novináři, kteří natáčeli reportáž o pracovních podmínkách zahraničních dělníků při přípravě fotbalového mistrovství světa. Halvor Ekeland a Lokman Ghorbani z veřejnoprávní televize NRK strávili 30 hodin ve vazbě a veškeré záznamy jim byly zabaveny. Podle katarských úřadů porušili zákon, vedení televize a norští politici apelují na svobodu novinářské práce. Oba reportéři už jsou zpět v Norsku.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Katar uvítá v příštím roce fotbalovou elitu - ilustrační foto.

Článek

Katar uvedl v prohlášení, že novináři pronikli na soukromý pozemek a nelegálně tam natáčeli. Ekeland předem požádal neúspěšně o povolení a později byl s kolegou po stížnosti vlastníka pozemku zatčen. Videozáznamy byly podle úřadů smazány "v souladu s katarskými zákony".

Norská ministryně zahraničních věcí Anniken Huitfeldtová se za své krajany postavila. "Byli zatčeni během vykonávání své novinářské profese. Svoboda projevu je základem fungující demokracie i předpokladem naplnění ostatních lidských práv," řekla NRK. Podobně se vyjádřil na twitteru i norský premiér Jonas Gahr Störe.

Severské země dlouhodobě upozorňují na diskriminační zákony a špatné pracovní podmínky dělníků v souvislosti s přípravami šampionátu v Kataru, který začne za rok. Dánští fotbalisté budou mít na mistrovství světa na svém tréninkovém oblečení hesla týkající se lidských práv. Aktivní jsou v tomto směru také Norové, Švédové nebo Němci.

Reklama

Související témata: