Hlavní obsah

Fotbalisté Dánska budou při MS upozorňovat na lidská práva v Kataru

Kodaň

Dánští fotbalisté budou mít příští rok na mistrovství světa v Kataru na svém tréninkovém oblečení hesla týkající se lidských práv. Pořadatelská země šampionátu čelí kritice kvůli diskriminačním zákonům a špatným pracovním podmínkám zahraničních dělníků, kteří se podílejí na přípravě turnaje.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Dánská fotbalová federace (DBU) uvedla, že dva sponzoři upustí od propagace své značky na tréninkovém oblečení a dají prostor kritickým vzkazům. DBU chce také minimalizovat množství cest realizačního týmu a partnerů do Kataru, aby "účast na finálovém turnaji byla čistě o sportu a ne o propagaci akcí organizátora MS."

"DBU je mimořádně kritická k mistrovství světa v Kataru, ale nyní naši snahu a kritický dialog ještě zintenzivníme, abychom mohli využít situace, že díky účasti na turnaji se můžeme snažit o ještě větší změny v zemi," řekl šéf DBU Jacob Jensen. Federace chce pečlivě vybírat hotel a volit další služby v Kataru, aby se ujistila, že jsou při nich dodržována lidská práva.

Katar získal právo hostit mistrovství světa v roce 2010 při problematické volbě FIFA, která vyvolala podezření z korupce. Důkazy, jež by mohly vést až k odebrání pořadatelství, ale nelezeny nebyly.

Reklama