Hlavní obsah

Politické hry v pozadí MS. Kapitán Anglie chce podpořit LGBT, pořádající Katar to nechce dopustit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diskuze ohledně lidských práv před blížícím se mistrovstvím světa ve fotbale nabírají na obrátkách. Navzdory možnému zákazu se kapitán anglické reprezentace Harry Kane chystá k zápasům nastupovat s páskou v duhových barvách. Devětadvacetiletý fotbalista Tottenhamu teď dostal varování přímo od činovníka katarského turnaje, že šampionát nebude místem k propagaci politických postojů.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalista anglické reprezentace Harry Kane nosí kapitánskou pásku s logem One Love podporující LGBTQ+ komunitu. Archivní foto

Článek

Do začátku nejsledovanějšího sportovního svátku světa zbývá něco málo přes měsíc. A ohledně porušování lidských práv v blízkovýchodní zemi se tak před blížícím se startem šampionátu mluví s čím dál větší intenzitou.

Pořadatelský Katar je z utlačování a kriminalizaci menšin kritizován mnoha zeměmi, neziskovými organizacemi i jednotlivci. Proti Kataru otevřeně vystupuje i část budoucích fotbalových účastníků turnaje, zatímco FIFA tak trochu našlapuje po špičkách kolem obou stran. Na jedné straně jsou katarské peníze, na straně druhé pak její image na Západě.

Jak moc velkým tématem budu lidská práva i během šampionátu se teprve uvidí. S páskou na podporu menšin LGBT se ovšem chystá nastupovat k duelům MS hned několik kapitánů reprezentačních výběrů.

FIFA se míchání politiky a sportu snaží i s ohledem na postoje pořadatelské země předejít, kolem iniciativy fotbalistů ohledně kapitánských pásek definitivní verdikt ještě nepadl.

Kapitán Albionu Kane už ovšem avizoval, že jakékoliv rozhodnutí bude ignorovat a s duhovou páskou tak jako tak nastoupí. Proti jeho rozhodnutí stojí zjevný odpor pořadatelů. výkonný ředitel organizačního týmu Násir Al Chátir naznačil, že nedopustí, aby se z šampionátu stalo kolbiště politických her.

„Je to sportovní turnaj, na který lidé chtějí přijít a užít si ho. Přeměnit ho na platformu politických prohlášení není pro tento sport to pravé," řekl Al Chátir.

V rozhovoru pro televizní stanici Sky Sports ovšem zároveň ujistil, že v Kataru budou na šampionátu vítáni i členové LGBT komunity, přestože v převážně muslimském Kataru je homosexualita trestná.

Reklama