Hlavní obsah

Švédy zaujal český fanoušek. Putin jako Hitler, vzkázal při bitvě o fotbalové MS

Ani před barážovou bitvou o postup na fotbalové mistrovství světa mezi Švédskem a Českou republikou na předměstí Stockholmu v Solně se nezapomnělo na utrpení na Ukrajině, která už déle než měsíc čelí krvavé invazi ruských vojsk. Severská média zaujalo v tomto směru i gesto jednoho z českých fanoušků.

Trenér Jaroslav Šilhavý po zápase ve ŠvédskuVideo: FAČR

 
Článek

Švédové vyjádřili těžce zkoušené zemi solidaritu při slavnostním nástupu obou týmů, když ve středovém kruhu vedle každé švédské vlajky dali i tu ukrajinskou.

Na trávníku pak byly položeny transparenty v angličtině se vzkazy „Zastavte válku", „Stojíme při Ukrajině" a „Mír". Volání po míru bylo vyvedeno i v azbuce.

Antonín Barák po baráži ve Švédsku

FAČR

Tématu se věnoval i moderátor na stadionu. „Válka na Ukrajině způsobuje nepředstavitelné utrpení. Tisíce lidských životů byly zmařeny, další tisíce lidí utrpěly zranění kvůli bombardování a ostřelování zranění. Tohle šílenství musí okamžitě skončit. Lidu Ukrajiny musí být dopřán mír a svoboda, na kterou má nárok," uvedl.

List Expressen si všiml ale i českého příspěvku k tématu na stadionu. „Jedno poselství značně vyčnívalo. Český fanoušek držel národní vlajku s nápisem ´Hitler byl Putin´," upozornil deník.

Ruský diktátor bývá v posledních týdnech s nacistickým vůdcem třetí říše často spojován. Ukrajina právě od napadení nacistickými vojsky ve druhé světové válce nepoznala takové hrůzy, jaké nyní zažívá po vpádu Putinovy armády. Zkáza, jíž čelí bombardovaná ukrajinská města, bývá srovnávána s řáděním německých nacistů.

Reklama