Hlavní obsah

Už je rozhodnuto!? FIFA má vyloučit jednoho z účastníků fotbalového MS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní fotbalový světový šampionát možná čeká poměrně raritní a razantní krok. Reprezentaci Ekvádoru velmi reálně hrozí, že bude z MS v Kataru vyloučena. A podle listu Mundo Deportivo už FIFA učinila rozhodnutí, že zemi skutečně z turnaje vyloučí. Jde o již dříve oznámený případ obránce Byrona Castilla, u něhož panuje podezření, že vůbec není Ekvádorec. Přesto zemi reprezentoval v kvalifikaci.

Foto: Profimedia.cz

Byron Castillo. Přijde kvůli němu Ekvádor o MS.

Článek

Na případ upozornilo Chile, podle níž má Castillo falešné dokumenty a ve skutečnosti je Kolumbijec.

Chile má prý oproti Castillovi nezvratné důkazy, že se narodil v kolumbijském Tumacu v roce 1995 a ne v Ekvádoru v roce 1998, jak stojí v jeho dokumentech. Hráč prý užívá falešný pas i rodný list.

Právník Eduardo Carlezzo zastupující chilský fotbal dříve naléhal na FIFA, aby vyšetřování urychlila a uvalila na Ekvádor co nejpřísnější trest.

„Chilský fotbal má stoprocentní jistotu, že došlo k hrubému porušení pravidel spáchaném hráčem (Byronem Castillem). Nemáme sebemenších pochyb, že podle dokumentů, které máme k dispozici, je Kolumbijcem," uvedl právník pro rádio ADN s tím, že od FIFA očekává verdikt v řádu dnů.

„Ekvádorský matriční úřad potvrdil, že jeho dokumenty neexistují. A pokud neexistují, tak jsou ty jeho falešné," doplnil.

Podobná kauza už se řešila třeba v souvislosti s exsparťanem Kangou.

Chilané skončili v jihoamerické kvalifikaci až na sedmém místě a na šampionát se neprobojovali, zatímco čtvrtý Ekvádor ano. Pokud by se kontumovaly všechny zápas, v nichž Castillo nastoupil, ztratil by čtrnáct bodů a přišel by o mistrovství světa.

Na čtvrtou příčku by se posunulo Peru, kterou v polovině června čeká podle stále platných výsledků interkontinentální baráž s Austrálií. A na barážovou příčku by místo Peru poskočilo právě Chile.

Reklama

Související témata: