Hlavní obsah

Znepokojivé zprávy z FIFA. Íránu hrozí vyloučení z MS!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbal pro všechny? Holky taky? Nikoliv v Íránu! Při posledním utkání třetí fáze asijské kvalifikace proti Libanonu (2:0) nebylo do hlediště stadionu vpuštěno na dva tisíce žen, ačkoliv měly platné vstupenky. Akce by mohla mít dalekosáhlé následky, údajně i vyloučení země z fotbalového MS 2022, na které se Írán kvalifikoval.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci fotbalistů Íránu při kvalifikačním utkání o MS 2022 proti Libanonu.

Článek

„Z FIFA i Asijské fotbalové konfederace přicházejí znepokojivé zprávy," přiznal Mehrdad Seradží, člen výkonného výboru íránského svazu den před pátečním losem MS, že se vážně obává vyloučení národního týmu z vrcholné události na sklonku roku v Kataru. „Pokud se tak skutečně stane, budou se za to zodpovídat ti, kteří byli zapleteni do hořkých událostí v Mašhadu."

Íránské ministerstvo sportu a svaz původně uvolnilo dva tisíce vstupenek pro ženy, které měly zájem zhlédnout úterní závěrečné kvalifikační utkání Íránu s Libanonem, vedeným českým trenérem Ivanem Haškem. A přestože si fanynky lístky v online prodeji zakoupily, stály s nimi za zavřenými branami stadionu až do konce zápasu. Snahy o jejich protesty okamžitě potlačila policie, která proti ženám použila i pepřový sprej.

Média připomínají, že poslední kvalifikační zápas íránské jedenáctky se už kvůli faktu, že postup na MS měl Írán zajištěný, nehrál jako obvykle v metropoli Teheránu, ale v silně nábožensky orientovaném městě Mašhad na severovýchodě země. Pozorovatelé mají podezření, že vlivní zastánci tvrdé islamistické linie v Mašhadu jednali z vlastní iniciativy a bez konzultace se svazem.

Írán teprve před třemi lety po apelech FIFA přistoupil po čtyřech dekádách ke zrušení zákazu vstupu žen na stadiony, který byl vynesen krátce po islámské revoluci z roku 1979. Tlak na zemi se zvýšil zejména po tragédii v září 2019, kdy se devětadvacetiletá íránská fotbalová fanynka zapálila před soudem a zraněním později podlehla. Po zatčení na stadionu, kam přišla oblečená jako muž, jí totiž hrozilo půlroční vězení.

Reklama

Související témata: