Hlavní obsah

MS ve fotbale 2026 hostí trojlístek USA, Kanada a Mexiko. Jak to bude s dalším ročníkem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník fotbalového svátku se uskuteční v netradičním čase i na nepříliš obvyklém místě. Světový šampionát totiž hostí země, kvůli jejímuž podnebí se posunul standardní letní termín až na přelom listopadu a prosince. Mistrovství světa ve fotbale 2022 tentokrát bude patřit Kataru. Kam se ale fanoušci vypraví v dalších ročnících?

Foto: Mohammed Dabbous, Reuters

Fotbalové MS hostí v roce 2022 Katar, o šampionát v roce 2030 se uchází vedle Španělska a Portugalska také Ukrajina. Ilustrační foto

Článek

Malá, avšak velmi bohatá země přivítá nejlepší světové fotbalisty mezi 20. listopadem a 18. prosincem. Bude to vůbec poprvé, kdy světový šampionát pořádá arabská země a také poprvé s jiným než letním termínem turnaje. Šampionát se odehraje na pouhých osmi stadionech, které jsou však jedním z pilířů kontroverzního nádechu pořadatelství Kataru. O fotbalové MS 2022 se ucházelo pět kandidátů, z nichž nejvyšší počet hlasů získal právě Katar, který v posledním kole porazil USA.

Volba muslimské země se setkala s výraznou kritikou z řad světových osobností, kterým se nelíbí například přístup tamní vlády k ženám či LGBT komunitě, výrazná korupce či nelidské zacházení s pracovníky, kteří se podíleli na zbudování zmíněných stadionů a s tím spojené infrastruktury. Současně je zpochybňována úroveň katarského fotbalového týmu, kterému automaticky náleží právo účasti.

MS ve fotbale 2026 - USA, Kanada, Mexiko

V roce 2026 se mohou fotbaloví fanoušci těšit hned na trojici zemí, která ve 22 městech přivítá rekordní počet kvalifikovaných týmů. Právě na 23. ročníku světového fotbalového šampionátu se uvede do praxe novinka, kterou v roce 2017 schválila FIFA a která názorově rozpoltila fotbalový svět.

Nově se na MS, které se odehraje mezi 8. červnem a 3. červencem, představí místo 32 rovnou 48 týmů. Turnaje se zhostí tři pořadatelské země, kterými jsou Kanada, Mexiko a USA. Fotbalisté si zahrají v 11 městech Spojených států (Atlanta, Boston, Dallas, Filadelfie, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, New York/New Jersey, San Francisco a Seattle), dále ve třech městech Mexika (Guadalajara, Mexiko City a Monterrey) a ve dvou městech Kanady (Toronto, Vancouver).

Při určení pořadatelství MS 2026 trojlístek USA-Kanada-Mexiko porazil uchazeče z Maroka, a to hned v 1. kole poměrem 136:65 hlasů. Maroko by se mělo opětovně ucházet o světový šampionát 2030.

MS ve fotbale 2030

Pořadatelství Maroka se předpokládá za úzké spolupráce se sousedními zeměmi jako jsou Alžírsko a Tunisko. Spekuluje se také o případném společném pořadatelství s dalšími kandidáty, kterými jsou Španělsko a Portugalsko.

Mezi další zájemce o výroční světový šampionát patří čtveřice Argentina, Chile, Paraguay a Uruguay. Do Uruguaye by se tak turnaj mohl navrátit poprvé od 1930, kdy hostila právě úplně první ročník šampionátu.

Prozatím poslední zemí, která projevila ambice na pořadatelství v roce 2030, je válkou zmítaná Ukrajina. Ta se přidává k prozatímní a již zmíněné dvojici Španělsko - Portugalsko.

Reklama