Hlavní obsah

Akce za 200 miliard dolarů. Katar hlásí: jsme připraveni!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přidělení světového šampionátu Kataru bylo pro většinu fotbalového světa obrovským šokem. Přiklepnout největší sportovní akci planety malé pouštní zemi, kde v létě teploty stoupají běžně přes padesát stupňů, a která neměla v době volby ani jeden pořádný stadion nebo dopravní infrastrukturu, se zdálo šílené. Katarští pořadatelé však dvanáct let od verdiktu FIFA hlásí: jsme připraveni!

Foto: @ facebook La Voz de Guate

Maskotem fotbalového mistrovství světa v Kataru bude chlapec Laíb.

Článek

Aby tuto větu mohli Katařané zvěstovat světu, proinvestovali neuvěřitelných 200 miliard dolarů, tedy přibližně 4,8 bilionu korun. Což je více než dvojnásobek rozpočtu České republiky pro příští rok.

Pozici nejdražšího šampionátu držela doposud Brazílie, která na pořádání mistrovství světa v roce 2014 vynaložila 13krát méně finančních prostředků než nyní Katar. Doslova troškařem se oproti tomu zdají Spojené státy americké, kterým pro přípravu MS 1994 stačila půlmiliarda dolarů.

Z 200 miliard dolarů ale jen 6,5 miliardy bylo údajně vynaloženo na nové stadiony, týmové základny a zázemí pro fanoušky v Kataru. „Mistrovství světa je součástí katarské národní vize 2030, širší vládní strategie podporující intenzivní rozvoj měst. Většina z rozsáhlých infrastrukturních projektů, které využijí týmy a fanoušci během šampionátu, jako jsou nové silnice, metro, letiště, hotely a další turistická zařízení, byla plánována ještě předtím, než jsme získali právo pořádat mistrovství světa ve fotbale," uvedla ředitelka komunikace pro MS Fatma Al Nuaimiová.

Katar pro turnaj postavil sedm zcela nových luxusních arén a zároveň zmodernizoval starší Chálífův národní stadion. Finále MS se bude konat v Lusailu, bývalé vesnici zhruba 40 kilometrů severně od Dauhá. Na přebudování Lusailu na město, skládající se nyní z 19 čtvrtí, padlo několik desítek miliard dolarů.

Další velká část státního rozpočtu, v souladu s projektem do roku 2030, šla na výstavbu letišť a rozsáhlé sítě metra v Dauhá. Otevřeno bylo v květnu 2019, jeho výstavba stála 36 miliard dolarů. Zhruba polovinu Katar investoval do přestavby mezinárodního letiště Hamad.

„Tyto projekty by byly realizovány tak jako tak, fotbalový šampionát je pouze urychlil. Takže naše země může hostit klidně půldruhého milionu fanoušků. Jsme perfektně připraveni. Jsme si jisti, že každý, kdo navštíví Katar, bude nadšený. Naše nová zařízení a služby poskytnou týmům a fanouškům vynikající zážitek," prohlásila Al Nuaimiová.

Reklama