Hlavní obsah

KATARSKÝ ZÁPISNÍK: Poslední pivo nad Bagdádem. A v Dauhá rána do hlavy!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové mistrovství světa v Kataru. Kritizované, v netradičním termínu, přesto slibující nevšední zážitky a skvělou podívanou se světovými hráči v nejlepší formě. Reportér Robert Neumann sleduje šampionát přímo v Dauhá a své dojmy čtenářům Sport.cz přináší ve svém zápisníku.

Z přístavu v Dauhá je ideální výhled na mrakodrapy v centru města.

Článek

Zákaz alkoholu v muslimských zemích je známý, tak prostě mají nastavená pravidla. Nejinak je tomu v Kataru, kde v neděli začne mistrovství světa ve fotbale. Dva dny před úvodním zápasem dokonce zrušila původně povolený prodej piva na stadionech. Především pro Evropany věc nemilá.

Tato informace mě zastihla ve Vídni, před odletem do Dauhá. Když na letišti ve Schwechatu ohlásili, že se blíží nástup do letadla, při dopití třetinky Heinekenu jsem si pomyslel: tohle je moje poslední pivo na dlouhý čas.

Nebylo. Na palubě Airbusu A320 společnosti Qatar Airways bylo pivo překvapivě k mání. Tak jsme si s kolegy - novináři z evropských zemí jedno vychutnali a přiťukli si na úspěšný šampionát. Zrovna ve chvíli, kdy jsme přelétávali iráckou metropoli Bagdád.

Jak se letoun dotkl ranveje v Dauhá, stává se z našeho národního nápoje na dlouho tabu. Jediné místo, kde lze beztrestně konzumovat pivo na veřejnosti, je Fan Festival. Tedy obří fanzona pro fanoušky. Jenže pivo za 12 liber? To opravdu ne.

„Nečepovat pivo na stadionech při šampionátu je zvláštní. Pro vás, Evropany, asi úplně nepochopitelné. Ale radím vám, abyste zákaz dodržoval," smál se taxikář, který mě vezl z letiště na hotel. Jo, riskovat pět let vězení kvůli jednomu pokoutně sehnanému pivu, vypitému na lavičce s výhledem na záliv v Dauhá, opravdu nebudu.

Musím říct, že odbavení na letišti bylo bleskové, všude spousta personálu, ochotného poradit. Jeden z dobrovolníků, kterých jsou v Kataru tisíce, mi vzal kufr a dovedl mě až do taxíku před letištní halou. Když jsem opouštěl Prahu, bylo lehce nad nulou. V Dauhá? O půlnoci 29 stupňů. Rána do hlavy, na tohle Evropan není připravený. A jasný signál, že s počasím to bude během šampionátu boj...

Robert Neumann

Fotbalový redaktor Robert Neumann se věnuje sportovní žurnalistice od roku 2003. Pro Právo a Sport.cz píše osm let. Byl na mistrovství světa, na evropských šampionátech, pravidelně referuje o zápasech českých klubů v lize i na evropské scéně. Dříve býval profesionálním fotbalistou, působil v Bohemians, Jablonci a v Liberci, se kterým v roce 2002 získal mistrovský titul.

Reklama