Hlavní obsah

Baráž ve Švédsku? Spásou může být prodloužení, tuší experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudný den českého fotbalu nadešel. Národní tým večer rozehraje baráž o mistrovství světa v Kataru. Pokud Souček a spol. zvládnou porazit Švédsko, čeká je příští týden zápas s Polskem, který definitivně rozhodne. Favoritem utkání jsou každopádně domácí, na jejichž vítězství je vypsán kurz 2,07:1. Na to, že na tabuli bude po devadesáti minutách svítit příznivý výsledek pro Českou republiku, si mohou sázkaři vsadit v kurzu 4,13:1. Na remízu se sází v kurzu 3,17:1.

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý před baráží ve ŠvédskuVideo: FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Trenér v nesnázích. Jaroslav Šilhavý se nemůže spolehnout na svého nejlepšího hráče. Patrik Schick ani o víkendu nenastoupil za Leverkusen, a tak se na hřiště nepodívá ani proti Švédům. Klíčového střelce národního týmu mohou nahradit Hložek, Kuchta nebo Pekhart.

Celých 89 % sázkařů tipuje v zápase jedničku, tedy výhru Švédska, 6 % remízu, 5 % výhru České republiky.

Také kurzy na postup vyznívají příznivěji pro Švédsko. Na postup severského týmu se sází v kursu 1,53:1, Češi mohou v kurzu 2,60:1 spíše překvapit. Alespoň sázkaři neztrácejí naději, když své vklady rozložili prakticky vyrovnaně. Na postup Švédů jde aktuálně 53 % sázek, na Čechy vychází 47 %.

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Souček před baráží ve Švédsku

FAČR

„Všeobecně od sázkařů zní: Moc bychom chtěli český nároďák vidět na MS, budeme doma mávat vlaječkama, fandit, ale to je tak všechno, protože Švédsko je v tuto chvíli jinde. Má skvělé mladé i zkušené hráče z opravdu top klubů, a to i bez vykartované legendy Ibrahimovice," cituje komunitu sázkařů Tipsportu z jejich analýz bookmaker Petr Urbanec.

Sám vidí rozložení sil podobně. „Pravděpodobnost na postup našich je tak na úrovni 25 %, Švédové půjdou do dalšího barážového utkání s Polskem tak na 75 %. Odráží se v tom spousta faktorů - domácí prostředí pro Švédsko, absence kanonýra Schicka, našich tradičních stoperů i aktuální forma hráčů Švédska versus Česka," vysvětluje.

„Švédové předváděli v kvalifikaci hodně nevyrovnané výkony, jejich nominace ale bez ohledu na to musí budit respekt, hlavně v útočné části. Ofenzivu režíruje záložník Lipska Emil Forsberg, v zakončení jsou pak nesmírně silní mladí útočníci z Premier League Dejan Kulusevski a Anthony Elanga. Je otázkou, jak se s nimi dokáže popasovat česká obrana, která se kouči Šilhavému prakticky rozpadla, což je možná ještě větší problém než ztráta Patrika Schicka," přemítá Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

„Češi navzdory všem nepříznivým okolnostem disponují hráči se solidními fyzickými parametry, převahu bychom mohli mít ve středu pole, kam Souček s Barákem přinášejí i nespornou kvalitu. Jsem zvědav, s jakou taktikou do utkání domácí vstoupí. Pokud ale zvolí spíše opatrný přístup, zápas klidně může dojít do prodloužení, kde už se může stát cokoliv," avizuje Hanák.

Že se nám rozpadla obrana? Nebudeme plakat, musíme si poradit, ví Jaroslav Šilhavý

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

„Kompaktní Švédové nedají šance ke skórování. V baráži jsou tedy domácí favoritem, čemuž také jasně odpovídá, že 88 % náběrů jde na Švédy. Očekává se opatrný fotbal a často se také tipuje, že Švédsko vyhraje o dva góly," uvádí Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Klíčovou ztrátou pro českou reprezentaci je nejen absence útočníka Patrika Schicka, ale velké trable má Šilhavého tým i s obranou. Mimo hru jsou Tomáš Kalas, Ondřej Čelůstka, Jan Bořil, Vladimír Coufal či Pavel Kadeřábek, jenž ukončil reprezentační kariéru.

„Velké změny čekáme především v obranných řadách. Nováčci se alespoň budou moci ukázat a potvrdit, že si nominaci zaslouží. Přece jen všichni budou hrát o účast v Kataru, což by pro mnohé byla životní šance, která se nemusí nikdy opakovat. Vidím to na opatrný zápas od úvodního hvizdu s minimem gólů. Domácí celek požene přes 50 tisíc fanoušků, ale pořád lepší, než čelit Itálii nebo Portugalsku," poukazuje v analýze jeden z tipujících.

Reklama