Hlavní obsah

Češi hrají o velký sen i trenérovu židli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buď jako hrdinové pořádně přiživí naději na vytouženou účast na mistrovství světa v Kataru, nebo skončí smutně jako většina jejich předchůdců. Fotbaloví reprezentanti dnes ve 20.45 vykopnou zápas, na který tolik čekali. V baráži o světový šampionát nastoupí v padesátitisícovém kotli ve Švédsku. Pokud uspějí, čeká je poslední překážka v podobě Polska. Pokud vypadnou, je pravděpodobné, že padne trenérský štáb v čele s Jaroslavem Šilhavým.

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý před baráží ve ŠvédskuVideo: FAČR

 
Článek

Solna (od našeho zpravodaje) - Když minulý rok na jaře statečně trápila Belgii a následně se prokousala do čtvrtfinále mistrovství Evropy, zdálo se, že vyhlídky party okolo Tomáše Součka na postup na světový šampionát nemusejí být vůbec marné. Jenže za několik měsíců je situace dost odlišná, národní tým nedokázal uhrát v kvalifikační skupině druhé místo, baráž je nucen absolvovat u soupeřů a před střetem se Švédy se mu totálně rozpadla obrana a schází i vrchní šutér Patrik Schick.

„Jsme tým, který se dokáže semknout v mezních situacích. V nich dokáže každý podat výkon na 150 procent a pak jsme schopni překonat i silnější soupeře. Hráčům věříme, je z nich cítit odhodlání," zadoufal Šilhavý před utkáním, které může rozhodnout o jeho budoucnosti u týmu.

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Souček před baráží ve Švédsku

FAČR

Ačkoliv předseda fotbalové asociace Petr Fousek vyjádřil celému mužstvu podporu a odmítl se minulý týden pouštět do jakýchkoliv spekulací, se závěrem kvalifikace spokojen nebyl. S trenérským štábem měl po jejím konci sezení. Šilhavého pro baráž sice zahrnul maximální důvěrou, ta se však může v případě krachu ve Švédsku okamžitě rozplynout.

Šilhavý teď řeší jen velkou prověrku ve Švédsku. „Nervózní jsem, protože jde o hodně. Možná o víc než dřív. Tohle je jeden zápas: buď, anebo," uvědomil si zkušený stratég.

Česko hrálo po rozpadu federace na mistrovství světa jen jednou, na přehlídce nejlepších výběrů planety se představilo jen v roce 2006, kdy fanoušky bavila výjimečná generace hráčů. „Koncentrujeme se, co to jde. Hrál jsem na Euru, zažil jsem na něm úspěch, ale světový šampionát je jiný level. Kdyby se to zvládlo, byl by to pro mě největší úspěch v reprezentační kariéře," vyznal se kapitán mužstva Tomáš Souček.

Jde i o slušné peníze. Každý, kdo postoupí na šampionát do Kataru, by měl mít garantovaných 12 milionů dolarů (270 milionů korun). Tahle suma by se pokladníkovi asociace jistě líbila.

KVALIFIKACE MS 2022
Švédsko - Česko
Semifinále baráže
Solna v 20.45 hodin
Švédsko: Olsen – M. Olsson, Lindelöf, Nilsson, Augustinsson – Claesson, Ekdal, K. Olsson, Forsberg– Kulusevski, Isak.
Česko: Vaclík – Masopust, Holeš, Brabec, Matějů – Souček, Sadílek – Hložek, Barák, Jankto – Kuchta.
Rozhodčí Oliver (Angl.).
Přímý přenos vysílá ČT sport
Postoupí čeští fotbalisté v baráži o MS přes Švédsko?
ano
33,4 %
ne
66,6 %
Celkem hlasovalo 4865 čtenářů.

Reklama