Hlavní obsah

Blázinec, spekulovali Španělé? Japonci díky spornému gólu vyšoupli Němce

Největší dosavadní senzace fotbalového mistrovství světa v Kataru? Japonsko! Porazilo nejen Německo, ale na závěr také Španělsko (2:1). Samurajové tak ovládli skupinu E, do osmifinále s nimi jdou právě Španělé. Druhý zápas Německo - Kostarika (4:2) se stal duelem zklamaných. Oba týmy na šampionátu končí, favorizovaní Němci znovu po čtyřech letech... Japonci se v osmifinále utkají v pondělí s Chorvatskem, Španěly čeká v úterý Maroko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ao Tanaka vystřelil Japonsku senzační vítězství nad ŠpanělskemVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Španělé i Němci vedli o poločase 1:0 a naplňovali předpoklady. V tu chvíli oba giganti v tomto pořadí postupovali. Jenže pak nastal blázinec. V průběhu druhých poločasů se pořadí v tabulce měnilo hned šestkrát! Když Kostarika vedla 2:1, chvíli postupovala spolu s Japonskem. Němci pak sice vyhráli, ale končí. Tvrdá kritika je nemine.

Parta trenéra Hansiho Flicka dělala, co mohla, aby se Německo nepropadlo do fotbalové deprese. První poločas měla až na dvě varování v závěru docela pod kontrolou, ale dala jen jeden gól a Kostaričané ve druhé půli ožili. Začaly bláznivé otočky, první předvedli Středoameričané, jejich euforii ale favorit nakonec především díky dvěma trefám střídajícího Kaie Havertze zase utlumil. Němci nastřelili i třikrát tyč.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Španěl Álvaro Morata otevřel skóre utkání s JaponskemVideo: Česká televize

Jenže výhra o dvě branky pro ně byla nakonec málo a fotbalová mocnost už hlásá, že jde o blamáž. Web deníku Bild píše o tom, jak je tohle vyřazení trapné a že v minulosti platila německá reprezentace za turnajové mužstvo, nyní však vypadá jako trpaslík. „Je to neskutečně hořké," přiznal do televizních kamer německý útočník Thomas Müller.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Japonsko - ŠpanělskoVideo: Česká televize

„Bohužel jsme potřebovali, aby Španělé vyhráli nebo alespoň remizovali, což se nestalo. Nevím, bylo to divné. Ale my jsme hráli až do konce," poznamenal Müller, který zároveň silně naznačil konec reprezentační kariéry. Třesk v týmu může být i větší.

Ve Španělsku se už dva dny před závěrečnými zápasy ve skupině spekulovalo, zda není lepší skončit druhý a vyhnout se v předpokládaném čtvrtfinále Brazílii. Pokud opravdu došlo na kalkul, tak velmi riskantní. I Španělé hodně dlouho trnuli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kostarika - NěmeckoVideo: Česká televize

Japonci poslali míč do jejich sítě dvakrát v rozmezí 142 vteřin. Velké spory se však povedou o jejich vítěznou trefu. Zdálo se, že asistující Mitoma centroval na Tanaku již ze zámezí. Podle VAR míč nepřešel čáru celým objemem, přestože se to z některých záběrů zdá. Právě druhý gól Japonců přitom znamenal pro Němce konečnou...

Byl už podle vás míč před rozhodujícím gólem Japonska celým objemem za čárou?
Ano
69 %
Ne
31 %
Celkem hlasovalo 4145 čtenářů.

Reklama

Související témata: