Hlavní obsah

CAS zamítl odvolání Chile a potvrdil start fotbalistů Ekvádoru na MS

Fotbalisté Ekvádoru nepřijdou o účast na mistrovství světa v Kataru. Sportovní arbitrážní soud (CAS) v úterý, dvanáct dní před začátkem šampionátu, zamítl odvolání Chile, které usilovalo o jejich vyloučení kvůli neoprávněnému startu hráče. Světová fotbalová federace FIFA protesty Chile už dříve dvakrát zamítla a potvrdila postup Ekvádoru.

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA (ilustrační foto)

Článek

Spor se týkal ekvádorského fotbalisty Byrona Castilla, o němž představitelé Chile tvrdí, že se narodil v Kolumbii a Ekvádor reprezentoval neoprávněně. Castillo odehrál v kvalifikaci o MS osm zápasů - včetně dvou proti Chile - a pomohl Ekvádoru ke čtvrtému místu v tabulce a přímému postupu na šampionát. Chile skončilo sedmé, ale pokud by bylo kontumováno všech osm utkání, v nichž Castillo nastoupil, posunulo by se na čtvrtou pozici.

Disciplinární komise FIFA zamítla odvolání Chile v červnu. V září pak verdikt potvrdila její odvolací komise s vysvětlením, že Castillo se dá podle pravidel FIFA považovat za plnoprávného občana Ekvádoru. To dnes zopakoval i CAS, podle jehož vyjádření byl Castillo považován za ekvádorského státního příslušníka.

Ekvádor se nicméně nevyhne trestu za "použití dokumentu obsahujícího falešné informace". CAS uvedl, že na začátku příštího kvalifikačního cyklu MS mu budou odečteny tři body, navíc svaz zaplatí pokutu 100 000 švýcarských franků.

Na letošním světovém šampionátu bude Ekvádor soupeřit ve skupině A s domácím Katarem, s nímž 20. listopadu odehraje zahajovací zápas finálového turnaje, Senegalem a Nizozemskem.

Reklama

Související témata: