Hlavní obsah

Chile ani podruhé neuspělo se snahou dostat se místo Ekvádoru na MS

Chile neuspělo ani podruhé se svou snahou nahradit na fotbalovém mistrovství světa Ekvádor kvůli údajnému neoprávněnému startu hráče. Světová federace FIFA dnes zamítla odvolání Chilanů proti červnovému rozhodnutí své disciplinární komise, jež jejich obvinění odmítla. Dalším krokem Chile bude odvolání ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Fotbalový stadion pro MS v Al Chúru v Kataru. Ilustrační foto

Článek

Představitelé Chile tvrdí, že obránce Byron Castillo v kvalifikaci o MS reprezentoval Ekvádor pod falešným pasem a rodným listem. Ve skutečnosti je údajně Kolumbijec a za Ekvádor nebyl oprávněn nastupovat.

FIFA dnes uvedla, že její odvolací soudci na základě předložených dokumentů usoudili, že hráč se dá podle pravidel FIFA považovat za plnoprávného občana Ekvádoru.

Ekvádor má 20. listopadu odehrát zahajovací zápas šampionátu proti domácímu Kataru, dalšími týmy ve skupině A jsou Nizozemsko a Senegal. Pokud by FIFA kontumovala všech osm zápasů, v nichž Castillo nastoupil, posunulo by se Chile místo Ekvádoru na čtvrté místo tabulky jihoamerické kvalifikace, jež zajišťuje přímý postup na MS.

Chilané se proti rozhodnutí FIFA odvolají k CAS v Lausanne, jenž se může případem zabývat ve zrychleném řízení. "Nikdy jsem ještě ve svém profesním životě nezažil takovou nespravedlnost jako tuto. Je to smutný den pro fotbal a fair play. Signál je jasný: podvádění je povoleno. Odvoláme se k CAS," uvedl právník Chilské fotbalové federace Eduardo Carlezzo.

Reklama

Související témata: