Hlavní obsah

Členky Pussy Riot demonstrovaly během utkání MS za práva íránských žen

Aktivistky z ruské punkové hudební skupiny Pussy Riot během úterního utkání fotbalového mistrovství světa Írán - USA demonstrovaly za práva íránských žen. Na tribuně stadionu Sumáma v Dauhá si oblékly trička s nápisem "Ženy. Život. Svoboda."

Foto: Cinema For Peace Foundation, Reuters

Členky Pussy Riot při utkání Írán - USA.

Článek

Některé členky Pussy Riot měly barevné kukly. Totožnost žen ale agentuře DPA potvrdil mluvčí neziskové organizace Cinema for Peace, která se zabývá humanitárními tématy a problematikou životního prostředí.

Punková skupina známá svými protesty proti ruské vládě narušila už průběh finále MS 2018 v Rusku. Během utkání Chorvatsko - Francie vtrhly na hřiště čtyři osoby v policejních uniformách. K akci se později přihlásily právě Pussy Riot.

Aktivistky vystoupily na podporu íránských žen i v souvislosti se současnými protivládními demonstracemi v této asijské zemi. Ty vypukly v polovině září kvůli úmrtí dvaadvacetileté Íránky kurdského původu po zatčení mravnostní policií. Mahsá Amíníová byla zadržena za špatně nasazený hidžáb - šátek, který musejí ženy v Íránu od islámské revoluce z roku 1979 nosit na veřejnosti.

Podle policie Amíníová zemřela na infarkt, podle rodiny a dalších zdrojů zemřela na následky policejní brutality. Íránská vláda proti účastníkům demonstrací tvrdě zasahuje. Podle úřadu OSN pro lidská práva (OHCHR) bezpečnostní složky při demonstracích zabily přes 300 lidí včetně více než 40 dětí.

Na podporu íránských žen vystoupil už během pondělního duelu Portugalsko - Uruguay italský fanoušek Mario Ferri. Na hřiště vběhl s duhovou vlajkou a trikem Supermana se vzkazy "Zachraňte Ukrajinu" a "Respekt pro íránské ženy".

Reklama