Hlavní obsah

Němci před zápasem protestovali proti FIFA, televize to neukázaly

Mezinárodní fotbalová asociace FIFA pohrozila kapitánům evropských týmů, včetně Anglie či Německa, že pokud do zápasů MS nastoupí s duhovou páskou na podporu iniciativy „One Love“, dostanou okamžitě žlutou kartu. Tato výhružka zabrala a jak Harry Kane, tak Manuel Neuer od svého původního záměru upustili. Přesto němečtí fotbalisté ve středu před svým úvodním vystoupením na šampionátu s Japonskem vyslali jasný signál a na protest proti zákazu FIFA si zakryli ústa. Televizní kamery ale jejich gesto nezachytily.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Němečtí fotbalisté si před prvním zápasem na MS na protest proti FIFA zakryli ústa.

Článek

Německá reprezentace si před zápasem s Japonskem na mistrovství světa v Kataru zakryla během týmového focení ústa na protest proti nařízení FIFA. Ta kapitánům zakázala nastoupit s duhovou páskou na podporu LGBT+ komunity. Neuer tak oblékl oficiální pásku asociace, ale z půlky ji zakryl rukávem brankářského dresu.

Prezident německé reprezentace Bernd Neuendorf označil nařízení FIFA za cenzuru a podpořil tým v předzápasovém gestu. „Kapitánskou páskou jsme chtěli ukázat hodnoty, kterými se v národním týmu řídíme: rozmanitost a vzájemný respekt. Být slyšet spolu s ostatními národy," napsala německá reprezentace v oficiálním prohlášení.

„Nejde o politické poselství: o lidských právech nelze vyjednávat. To by mělo být samozřejmé. Ale bohužel tomu tak stále není. Proto je pro nás toto poselství tak důležité. Zakázat nám ho je jako zavřít nám ústa. Naše stanovisko zůstává v platnosti," stojí v prohlášení na Twitteru.

Reklama