Hlavní obsah

Agresivní policie vyvedla ze stadionu fanouška s duhovou páskou na ruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza duhových vlajek na světovém šampionátu v Kataru nekončí. Poté, co pásky na podporu LGBT+ komunity a iniciativy One Love nemohou nosit kapitáni evropských týmů, na sebe převzali tuto úlohu fanoušci. Jeden z nich, Američan Brian Davis, však narazil a setkal se s agresivním chováním místní policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Írán–USAVideo: Česká televize

 
Článek

Je známo, že v Kataru je homosexualita nezákonná, a proto se řada lidí snaží na tuto skutečnost poukázat duhovými páskami či v případě fanoušků Walesu klobouky, a podpořit tak LGBT+ komunitu. Jedním z „rebelantů“ byl i americký fanoušek Brian Davis.

Ten na zápas USA s Íránem dorazil s duhovou páskou na ruce. Ochranka u vchodu na stadion Sumáma mu prý řekla, že může v klidu vstoupit, jenže místní policie to viděla jinak. Fanouškovi, který v hledišti již v klidu čekal na začátek utkání, nejprve řekla, aby si ji sundal, když odmítl, násilím ho z místa odvlekla.

Na videu, které natočil dánský reportér Rasmus Tantholdt, je vidět, jak fanoušek klidně stojí v obklopení několika katarských policistů, kteří se pokouší v natáčení videa Tantholdtovi zabránit.

Když policie trochu ustoupila, zeptal se Tantholdt fanouška, zda je v pořádku. „Trochu mi zkroutili ruku, ale jinak jsem v pořádku. Byli ale velmi agresivní,“ řekl Davis, kterému později bylo umožněno vrátit se na stadion, i s duhovou páskou na ruce.

„Dnešek byl trochu rušný. Ale jsem připravený na zápas,“ napsal poté k fotografii, kterou sdílel na svém Twitteru.

Reklama