Hlavní obsah

Efektivní náhradník a Mbappé jako na parketu. Francie protančila do finále, chválil i prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zápis do historie je blízko. Letošní výběr Francie se po Itálii (1934, 1938) a Brazílii (1958, 1962) může stát teprve třetím národním týmem, jemuž se podaří obhájit titul pro mistra světa. Vstupenku do nedělního finále proti Argentině si Francouzi obstarali vítězstvím 2:0 nad Marokem, největším překvapením katarského šampionátu. „Cítím obrovský nával emocí a hrdosti,“ neskrýval radost trenér Didier Deschamps.

Sestřih semifinále MS: Francie - MarokoVideo: Česká televize

 
Článek

Jeho svěřenci se zatím prezentují v naprosto odlišném světle, než tři poslední úřadující šampioni. Italové, Španělé i Němci totiž coby obhájci titulu pokaždé ostudně vypadli ve skupině, zatímco Francii už chybí jeden jediný krůček k zisku zlaté medaile. „Druhé finále za čtyři roky. Dnes od nás nebylo všechno ideální, ale máme skvělou příležitost zapsat se do historie," ví Hugo Lloris, kapitán a opora mezi třemi tyčemi v jedné osobě.

O branky Deschampsova výběru se postarali Theo Hernández a střídající Randal Kolo Muani, jenž skóroval svým prvním dotykem v okamžiku, kdy byl na hřišti jen pár desítek sekund. Mohlo by se tak na první pohled zdát, že se Maročanům podařilo uhlídat hvězdného Kyliana Mbappého, ale opak byl pravdou. 23letý forvard se totiž pod druhý gól utkání podepsal fenomenálním slalomem „na pětníku" mezi čtveřicí bránících hráčů soupeře a jeho sraženou střelu usměrnil do sítě právě dobře postavený Muani. „Před druhou trefou Francie vypadal Mbappé, jako by tančil na parketu někde v klubu," glosoval s nadsázkou bývalý anglický obránce Rio Ferdinand pro BBC One.

Théo Hernandez dal první gól semifinále MS Francie - MarokoVideo: Česká televize

Pro Muaniho šlo o vůbec první branku ve čtvrtém startu za národní tým. „Splnil se mi dětský sen, vlastně mi to stále přijde, jako bych ještě teď snil," culil se 24letý útočník Frankfurtu. „Musíme ale stále zůstat sami sebou. Jsme skvělý tým, a to je naprosto klíčové," dodal poté na o poznání uvědomělejší notě.

Pochvaly se Francouzům dostalo i od Emmanuela Macrona, který byl na zápase osobně přítomen a sledoval tak, jak Deschamps a spol. vybojovali vytoužené finále. „Z celého srdce děkuji trenérovi a hráčům. Všichni naši krajané potřebují zažívat radostné chvíle, a přesně takové fotbal přináší," pravila s úsměvem francouzská hlava státu.

V nedělním finále ale Francii nečeká nic lehkého, rozjetá Argentina v čele s Lionelem Messim totiž míří za titulem s minimálně stejnou vervou. „Čeká nás skvělý zápas, osobně si ale myslím, že Argentinci vědí, kudy na Francouze. Podle mého budou útočit hlavně po jejich levé straně," nastínil Ferdinand možná okénka v obraně obhájců titulu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články