Hlavní obsah

Finále mistrovství světa pod střechou? V zámoří se mluví o dvou kandidátech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen něco málo přes dva týdny zbývá do chvíle, kdy bude fotbalová planeta znát rozpis zápasů příštího mistrovství světa. V létě 2026 ho budou hostit USA, Kanada a Mexiko. Po speciálním ceremoniálu, který se uskuteční v neděli 4. února, se zároveň bude vědět, kde se bude hrát finále. Britský bulvár už má jasno, v zámoří se mluví o dvou kandidátech.

Foto: Profimedia.cz

Stadion AT&T, domov slavné značky amerického fotbalu Dallas Cowboys, by mohl hostit finále fotbalového mistrovství světa 2026.

Článek

Bude to tak trochu jiný šampionát. Poprvé se na něm představí 48 týmů (dosud 32) a odehraje se 104 zápasů (dosud 64). A poprvé budou MS hostit tři země, o našlapaný program se podělí 16 měst: Atlanta, Boston, Dallas, East Rutherford, Guadalajara, Houston, Kansas City, Los Angeles, Mexico City, Miami, Monterrey, Philadelphia, San Francisco, Seattle, Toronto a Vancouver.

Finále je v plánu 19. července 2026. Podle britského listu The Sun a dalších zdrojů se bude hrát v Dallasu na AT&T Stadium, kde je doma slavná značka amerického fotbalu Dallas Cowboys. Že by historicky první finále MS na stadionu se zatahovací střechou? Podle webu televizní stanice ESPN to ještě definitivní není.

Ve hře má být i MetLife Stadium v East Rutherfordu, což je předměstí New Yorku. Do arény z roku 2010, taktéž pro americký fotbal, se vejde 82 500 diváků (v Dallasu až 105 tisíc). „Myslím, že naše šance zůstávají zhruba 50 na 50,“ citovala místní média Phila Murphyho, guvernéra státu New Jersey. Nicméně ta slova znějí spíš jako zbožné přání, favoritem je podle všeho Dallas.

Pro připomenutí: finále MS 1994, které se hrálo ve Spojených státech, hostila aréna Rose Bowl v kalifornské Pasadeně. Šestnáctý největší stadion světa ovšem na seznamu pro příští šampionát nenajdete.

Původně se mluvilo o změně formátu základních skupin, ale nakonec k ní nedojde. V první fázi turnaje se bude dál hrát ve čtyřčlenných skupinách, přestože FIFA nejdřív uvažovala o šestnácti skupinách po třech týmech. „Revidovaný formát zmírňuje riziko tajných dohod a zajišťuje, že všechny týmy odehrají minimálně tři zápasy. Zároveň poskytuje vyvážený čas na odpočinek,“ vzkázala FIFA. O jedno kolo víc se bude hrát v play off, kam postoupí 32 týmů (dosud 16).

Foto: Profimedia.cz

Finále historicky největšího fotbalového MS v roce 2026 by se mělo odehrál na AT&T Stadium v Dallasu

Už loni odstartovala kvalifikace v Asii, Africe a Jižní Americe, v Evropě začnou bitvy o 16 postupových míst v březnu 2025. Češi si na mistrovství světa zahráli naposledy v roce 2006, v Německu skončili už ve skupině.

Reklama