Hlavní obsah

Korea - Portugalsko 2:1SESTŘIH: Korejci se postarali o senzaci! Zdolali Ronalda a spol. a slaví postup

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Horta 0 : 1
27. Kim Jong-kwon 1 : 1
90. Hwang Hi-čchan 2 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Korejští fotbalisté porazili na mistrovství světa po obratu Portugalsko 2:1 gólem v nastaveném čase a doprovodili svého dnešního soupeře do osmifinále mistrovství světa. Ricardo Horta při debutu na turnaji potřeboval jen pět minut na vedoucí gól Portugalců. O vyrovnání se postaral po rohovém kopu Kim Jong-kwon a druhý gól přidal střídající Hwang Hi-čchan. Korea díky většímu počtu vstřelených branek předstihla na druhém místě Uruguay.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Jižní Korea - PortugalskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Mistři Evropy z roku 2016 se jako vítěz skupiny H s velkou pravděpodobností vyhnou Brazílii a narazí na jednoho z trojice Švýcarsko, Srbsko, Kamerun. O tom rozhodnou večerní zápasy. Korejci se pravděpodobně utkají s Brazílií. Korea udělala tři změny v sestavě. Na její lavičce kvůli červené kartě obdržené bezprostředně po skončení utkání s Ghanou chyběl trenér Paulo Bento. Jen z tribuny tak mohl sledovat utkání proti týmu své země, který vedl na mistrovství světa před osmi lety.

Portugalci nastoupili už s jistotou postupu a trenér Fernando Santos nasadil do základu šest nových hráčů, Volno dostal mimo jiné Bruno Fernandes, který si v předchozích zápasech připsal dva góly a dvě asistence. Zranění Nuno Mendes a Pereira si už na turnaji nezahrají. Jen Ronaldo v honbě za nejrůznějšími rekordy nemohl chybět, přestože kvůli lehčím šrámům vynechal trénink.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Nastartovaný Cristiano Ronaldo.

A dva nováčci neztráceli čas. Už v páté minutě utekl po pravém křídle obránce Dalot, před brankou našel zpětnou přihrávkou Hortu a ten nezaváhal. Na druhé straně po nakrátko zahraném rohovém kopu dopravil míč do sítě Kim Čin-su, ale radost mu pokazil zvednutý praporek signalizující ofsajd. Portugalci se ale nepoučili a po dalším rohu už regulérně inkasovali. Zblízka dorazil míč do sítě obránce Kim Jong-kwon.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

O míč bojují Portugalec Joao Cancelo (vpravo) Kim Mun-hwan z Koreje.

Po půlhodině hry se poprvé připomněl Ronaldo, ale korejského gólmana nepřekonal a navíc byl v ofsajdu. Tři minuty před přestávkou se vrhl rybičkou po vyraženém míči, ale jeho hlavička mířila vedle.

Po 65 minutách nastoupili tři hráči z portugalské lavičky a Ronaldo si šel konečně odpočinout. Vyrovnat portugalský střelecký rekord Eusébia v podobě devíti branek na mistrovství světa se mu zatím nepodařilo, ale bude mít ještě další možnost dohnat legendu, která všechny góly vstřelila během jediného šampionátu v roce 1966.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

V souboji o míč se sešli Cristiano Ronaldo a Kim Jong-kwon z Koreje.

Portugalci se nehnali za výhrou za každou cenu, ale ani jejich soupeř dlouho neměl sílu změnit rovnováhu. Při vítězství Uruguaye v souběžně hraném utkání s Ghanou 2:0 by přitom Korejce posunulo dál i nejtěsnější vítězství.

A v první minutě nastavení se dočkali. Son Hung-min sprintoval s míčem z vlastní poloviny, vyhnul se třem protihráčům a z jeho přihrávky Hwang Hi-čchan vstřelil vítězný gól. Pak už stačilo jen počkat šest minut, než skončí zápas Uruguay - Ghana, a Korejci mohli začít slavit. Do osmifinále postoupili poprvé od roku 2010.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Hvězda korejského celku Son Hung-min.

MS ve fotbale v Kataru - skupina H (Dauhá, Education City):
Korea - Portugalsko 2:1 (1:1)
Branky: 27. Kim Jong-kwon, 90.+1 Hwang Hi-čchan - 5. Horta. Rozhodčí: Tello - Brailovsky, Chade (všichni Arg.) - Gallo (video, Kol.). ŽK: I Kang-in, Hwang Hi-čchan (oba Korea). Diváci: 44 097.
Korea: Kim Sung-kju - Kim Mun-hwan, Kwon Kjong-won, Kim Jong-kwon (81. Son Čon-ho), Kim Čin-su - Hwang In-pom, Čong U-jong I, I Kang-in (81. Hwang I-čo) - I Če-song (66. Hwang Hi-čchan), Son Hung-min - Čo Ku-song (90.+3 Čo Jo-min). Trenér: Sergio Costa.
Portugalsko: Costa - Dalot, António Silva, Pepe, Cancelo - Nunes (65. Leao), Neves (65. Palinha), Mário (82. Carvalho) - Vitinha (82. B. Silva), Ronaldo (65. André Silva), Horta. Trenér: Santos.
Souhrn pátečního programu MS v Kataru naleznete ZDE
Konečná tabulka skupiny H:
1.Portugalsko32016:46
2.Korea31114:44
3.Uruguay31112:24
4.Ghana31025:73

Reklama