Hlavní obsah

Argentina - Francie 3:3 PP, 4:2 PKSESTŘIH: Infarktové finále! Messiho sen splněn, Argentina má titul

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Messi (penalta) 1 : 0
36. Di María 2 : 0
80. Mbappé (penalta) 2 : 1
81. Mbappé 2 : 2
108. Messi 3 : 2
118. Mbappé (penalta) 3 : 3
- Montiel (penalta) 4 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Argentiny se potřetí v historii stali mistry světa a navázali na triumfy z let 1978 a 1986. Úřadující jihoameričtí vítězové sice ve strhujícím finále turnaje v Kataru ztratili proti obhájcům titulu z Francie vedení 2:0 a v prodloužení 3:2, ale po remíze 3:3 zvítězili v penaltovém rozstřelu 4:2. Argentinský kapitán Lionel Messi dosáhl ve svém zřejmě posledním utkání na mistrovství světa na trofej, která mu v bohaté sbírce chyběla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finálového utkání MS Argentina - FrancieVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Argentina dlouho dominovala a po brankách Messiho z penalty s Ángelem Di Maríou vedla 2:0. V 80. minutě ale snížil z pokutového kopu Kylian Mbappé, který za dalších 97 sekund srovnal. Ve 108. minutě se znovu prosadil Messi, dvě minuty před koncem prodloužení završil z penalty hattrick Mbappé. V rozhodujícím rozstřelu ale prokázali pevnější nervy Argentinci, kteří proměnili všechny čtyři pokusy, zatímco na straně soupeře selhali Kingsley Coman a Aurélien Tchouaméni.

Francie nevyužila možnost stát se teprve třetím týmem v historii a prvním od roku 1962 a Brazílie, který na mistrovství světa obhájí zlato. Výběr země galského kohouta nenavázal na triumfy z let 1998 a 2018.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lionel Messi dostal Argentinu v prodloužení do vedeníVideo: Česká televize

Mbappé sice s osmi góly ovládl o jednu branku před Messim úchvatný souboj o krále tabulky kanonýrů katarského turnaje, radovat se ale mohl jeho spoluhráč z Paris St. Germain. Argentinci oplatili soupeři porážku 3:4 z osmifinále minulého šampionátu v Rusku a stali se na MS po Španělsku v roce 2010 teprve druhou zemí, která ovládla mistrovství poté, co prohrála úvodní zápas.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kylian Mbappé v prodloužení vrátil Francii do hryVideo: Česká televize

Messi si ve finále připsal 26. start na světových šampionátech a překonal německého rekordmana Lothara Matthäuse. Francouzský gólman Hugo Lloris jako první brankář v historii nastoupil ke 20. utkání na MS, po semifinále se dělil o první místo mezi gólmany s Němcem Manuelem Neuerem.

V argentinské základní sestavě byl i zkušený ofenzivní univerzál Di María, jenž v předchozím průběhu vyřazovací fáze odehrál i kvůli zdravotním problémům jen devět minut. Do francouzské zahajovací jedenáctky se oproti semifinále a lehké nemoci vrátili záložník Rabiot a obránce Upamecano.

Argentinci od úvodu působili agresivnějším a hladovějším dojmem. V deváté minutě po souboji s protihráčem zůstal ležet Lloris, jenž se v 35 letech a 357 dnech stal druhým nejstarším brankářem ve finále, po ošetření ale mohl pokračovat.

Jihoamerický šampion zužitkoval převahu v polovině úvodního dějství. Dembélé se nechal obejít Di Maríou, fauloval ho ve vápně a polský rozhodčí Marciniak bez váhání nařídil penaltu, kterou Messi s jistotou proměnil, poté co Llorise poslal na opačnou stranu.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Argentinec Lionel Messi otevřel skóre finále s Francií.

Pětatřicetiletý sedminásobný držitel Zlatého míče jako první v historii skóroval na jednom mistrovství světa ve všech kolech. Ve 35 letech a 177 dnech se Messi stal druhým nejstarším střelcem ve finále po Švédu Liedholmovi.

V 36. minutě Argentinci zvýšili. Po bleskové kombinaci se dostali do brejku dvou na jednoho, který po přihrávce od Mac Allistera zakončil Di María. Navrátilec do základní sestavy se trefil premiérově na turnaji a jako první hráč v historii se dokázal prosadit ve finále mistrovství světa, kontinentálního šampionátu i olympiády.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Argentinec Ángel di María posílá míč podruhé do francouzské sítě.

Francouzi ve finále světového šampionátu jako první od roku 1966 za celé úvodní dějství nevystřelili a neměli jediný dotyk v soupeřově vápně, jako by na ně dolehly následky virózy, se kterou se někteří hráči potýkali.

Trenér Deschamps, který mohl jako druhý v historii po Italu Pozzovi se svým týmem obhájit na MS zlato, už po 41 minutách dvakrát střídal. Překvapivě stáhl nejlepšího střelce francouzské reprezentační historie Girouda a Dembélého a nasadil Thurama s Kolem Muanim.

Od roku 1954 nedokázal ve finále žádný tým otočit stav 0:2 a nepovedlo se to ani Francouzům, byť k tomu navzdory slabšímu výkonu v úvodní hodině nakonec překvapivě neměli daleko. Výběr země galského kohouta v úvodu druhého dějství přežil několik šancí soupeře a pak finále nečekaně zdramatizoval.

Francouzi, kteří jako první od roku 2002 hráli finále podruhé za sebou, premiérově v utkání vystřelili až v 68. minutě, pak ale z úvodních dvou pokusů mezi tyče srovnali. V 79. minutě fauloval ve vápně Otamendi Kola Muaniho a Mbappé se štěstím z penalty snížil, byť si Martínez na míč sáhl.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Francouz Kylian Mbappé korigoval z penalty.

Za dalších 97 sekund se útočník Paris St. Germain trefil znovu. Po přiťuknutí střídajícího Thurama Mbappé propálil Emiliana Martíneze a navázal na dvě branky z předchozího vzájemného souboje před čtyřmi lety.

Senzační obrat mohl dokonat ve čtvrté minutě nastavení Rabiot, ale Emiliano Martínez zasáhl. Na opačné straně pak Messiho ránu vytáhl Lloris a čtvrté z posledních pěti finále dospělo do prodloužení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Buenos Aires slaví zisk argentinského titulu na MSVideo: sntv

Argentinci ztratili na konci základní hrací doby vedení i ve čtvrtfinále, v němž pak Nizozemce vyřadili až na penalty. V závěru první části prodloužení prováhal dvě velké šance střídající Lautaro Martínez, ve 108. minutě už ale Argentinci znovu vedli. Lautaro Martínez ještě Llorise nepřekonal, ale Messi z dorážky dostal míč kousek za čáru, což potvrdila technologie.

Hvězdný kanonýr v tu chvíli srovnal Mbappého v čele střelecké tabulky turnaje na sedm gólů, ale spoluhráč z PSG mu znovu odskočil. Francouzský kanonýr ve 118. minutě tentokrát s přehledem proměnil svoji druhou penaltu poté, co trefil ve vápně Montielovu ruku. Mbappé jako druhý po Angličanu Hurstovi vstřelil ve finále mistrovství světa hattrick.

Oba celky se v jednom z nejdramatičtějších finále v historii snažily rozhodnout ještě před penaltami. Argentinu v závěru prodloužení proti Kolu Muanimu podržel brankář Emiliano Martínez, jenž poté v druhé sérii penaltového rozstřelu vychytal i Comana. Následně Tchouaméni vystřelil vedle, zatímco Jihoameričané nezaváhali. Jako čtvrtý uspěl Montiel a odstartoval argentinské oslavy.

Bronzové medaile v sobotu vybojovalo Chorvatsko po výhře 2:1 nad Marokem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání o 3. místo na fotbalovém MS v Kataru. Chorvatsko vyhrálo nad Marokem 2:1.Video: Česká televize

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - finále (Lusail):
Argentina - Francie 3:3 (2:2, 2:0) po prodloužení, na pen. 4:2
Branky: 23. z pen. a 108. Messi, 36. Di María - 80. z pen., 81. a 118. z pen. Mbappé. Penalty proměnili: Messi, Dybala, Paredes, Montiel - Mbappé, Kolo Muani. Neproměnili: Coman, Tchouaméni. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: Fernández, Acuňa, Paredes, Montiel - Rabiot, Thuram, Giroud. Diváci: 88 966.
Argentina: E. Martínez - Molina (91. Montiel), Romero, Otamendi, Tagliafico (120.+1 Dybala) - Fernández - De Paul (102. Paredes), Mac Allister (116. Pezzella) - Messi, Álvarez (103. Lautaro Martínez), Di María (64. Acuňa). Trenér: Scaloni.
Francie: Lloris - Koundé (120.+1 Disasi), Varane (113. Konaté), Upamecano, T. Hernandez (71. Camavinga) - Tchouaméni - Griezmann (71. Coman), Rabiot (96. Fofana) - Dembélé (41. Kolo Muani), Giroud (41. Thuram), Mbappé. Trenér: Deschamps.
Pořadí střelců mistrovství světa ve fotbale v Kataru:
8 - Mbappé (Francie),
7 - Messi,
4 - Álvarez (oba Argentina), Giroud (Francie),
3 - Rashford, Saka (oba Anglie), Valencia (Ekvádor), Gakpo (Nizozemsko), Richarlison (Brazílie), G. Ramos (Portugalsko), Morata (Španělsko).
Brankáři s čistým kontem:
3 - Pickford (Anglie), Bunú (Maroko), E. Martínez (Argentina),
2 - Szczesny (Polsko), Alisson (Brazílie), Noppert (Nizozemsko), Turner (USA), Ryan (Austrálie), Dahmán (Tunisko), Rochet (Uruguay), Livakovič (Chorvatsko), Simón (Španělsko), Courtois (Belgie),
1 - Kadžuí (Maroko), Galíndez (Ekvádor), Schmeichel (Dánsko), Ochoa (Mexiko), Sommer (Švýcarsko), Kim Sung-kju (Korea), H. Hosejní (Írán), Navas (Kostarika), Costa (Portugalsko), Epassy (Kamerun), Lloris (Francie).

Reklama

Pavouk - Vyřazovací část MS ve fotbale 2022

  • Osmifinále

  • 03.12.22      16 : 00
    Nizozemsko Nizozemsko Spojené státy USA
    3 : 1
  • 03.12.22      20 : 00
    Argentina Argentina Austrálie Austrálie
    2 : 1
  • 05.12.22      16 : 00
    Japonsko Japonsko Chorvatsko Chorvatsko
    1 : 1
    1 : 3 na penalty
  • 05.12.22      20 : 00
    Brazílie Brazílie Korejská republika Korejská rep.
    4 : 1
  • 04.12.22      16 : 00
    Francie Francie Polsko Polsko
    3 : 1
  • 04.12.22      20 : 00
    Anglie Anglie Senegal Senegal
    3 : 0
  • 06.12.22      16 : 00
    Maroko Maroko Španělsko Španělsko
    0 : 0
    3 : 0 na penalty
  • 06.12.22      20 : 00
    Portugalsko Portugalsko Švýcarsko Švýcarsko
    6 : 1
  • Čtvrtfinále

  • 09.12.22      20 : 00
    Nizozemsko Nizozemsko Argentina Argentina
    2 : 2
    3 : 4 na penalty
  • 09.12.22      16 : 00
    Chorvatsko Chorvatsko Brazílie Brazílie
    1 : 1
    4 : 2 na penalty
  • 10.12.22      20 : 00
    Francie Francie Anglie Anglie
    2 : 1
  • 10.12.22      16 : 00
    Maroko Maroko Portugalsko Portugalsko
    1 : 0
  • Semifinále

  • 13.12.22      20 : 00
    Argentina Argentina Chorvatsko Chorvatsko
    3 : 0
  • 14.12.22      20 : 00
    Francie Francie Maroko Maroko
    2 : 0
  • Finále

  • 18.12.22      16 : 00
    Argentina Argentina Francie Francie
    3 : 3
    4 : 2 pen.
  • 17.12.22      16 : 00 O 3. místo
    Chorvatsko Chorvatsko Maroko Maroko
    2 : 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články