Hlavní obsah

Írán - Irák 1:0Fotbalisté Íránu jako první z asijské kvalifikace prošli na mistrovství světa

Fotbalisté Íránu se jako první tým z asijské kvalifikace probojovali na mistrovství světa v Kataru. Jistotu účasti na závěrečném turnaji jim dala dnešní výhra 1:0 nad Irákem. Svěřenci trenéra Dragana Skočiče po sedmi z deseti kol vedou svoji skupinu a už nemohou skončit hůře než na jednom ze dvou postupových míst.

Článek

Íránci se na mistrovství světa představí potřetí za sebou. Na šampionátu si zahrají celkově pošesté, ještě nikdy neprošli se skupiny. Po jejich postupu je známo 14 z 32 účastníků závěrečného turnaje, který bude na konci roku hostit jiná asijská země Katar. Již dříve se kvalifikovaly Argentina, Brazílie, Anglie, Belgie, Dánsko, Francie, Chorvatsko, Německo, Nizozemsko, Srbsko, Španělsko a Švýcarsko.

Íránci potvrdili formu a vyhráli šestý ze sedmi zápasů závěrečné třetí kvalifikační fáze. Poslední porážku utrpěli v listopadu 2019 od Iráku, s nímž se utkali i ve druhé fázi. Skočičovi svěřenci dnes proti svému sousedovi dominovali a mohli zvítězit i mnohem vyšším rozdílem. Z velké řady šancí ale skóroval pouze na začátku druhé půle po úniku útočník Porta Mahdí Taremí, který v létě vyhrál anketu o nejhezčí branku v soutěžích UEFA za minulou sezonu.

Velmi blízko postupu je ve stejné skupině také Jižní Korea. Pravidelný účastník světových šampionátů vydřel výhru 1:0 na půdě Libanonu a tři kola před koncem kvalifikace má osmibodový náskok na třetí Spojené arabské emiráty. Domácí outsider vedený českým trenérem Ivanem Haškem dvakrát trefil brankovou konstrukci, na body ale nedosáhl a ve skupině potřetí za sebou prohrál. Přesto má stále naději na účast v další fázi kvalifikace a případném mezikontinentálním play off.

Z asijské kvalifikace projdou přímo na mistrovství světa první dva týmy ze dvou šestičlenných skupin třetí fáze. Třetí celky se utkají o to, kdo v boji o závěrečný turnaj vyzve pátý tým z jihoamerické kvalifikace.

Česká reprezentace si zahraje evropské play off. V semifinále 24. března nastoupí svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého ve Švédsku, v případě postupu je čeká finále o šampionát proti lepšímu z dvojice Rusko - Polsko.

Reklama

Související témata: