Hlavní obsah

Fotbalisty Pobřeží slonoviny povede na MS zkušený trenér Eriksson

ABIDŽAN

Novým trenérem fotbalistů Pobřeží slonoviny byl v neděli večer jmenován zkušený Švéd Sven Göran Eriksson. Ve funkci nahradí Vahida Halihodžiče, který byl před měsícem odvolán kvůli neúspěchu na africkém šampionátu. Bývalý trenér anglické reprezentace Eriksson povede tým v čele s kanonýrem Didierem Drogbou na světovém šampionátu v JAR.

Foto: Právo

Trenér Sven Göran Eriksson

Článek

Mezi kandidáty na post trenéra u předního afrického celku bylo hned několik velkých jmen. Spekulovalo se o bývalém trenérovi Realu Madrid Berndu Schusterovi i úspěšnému Nizozemci Guusu Hiddinkovi. Vedení svazu se však nakonec rozhodlo pro Erikssona, od kterého si slibuje, že týmu pomůže na MS k postupu ze skupiny, v níž se "Sloni" utkají s Brazílií, Portugalskem a Severní Koreou.

"Máme hodně těžkou skupinu, přesto si myslím, že tento talentovaný tým dokáže postoupit. Ale nebude to nic lehkého," citovala agentura AP Erikssona. "Od úterý budu cestovat po Evropě a navštěvovat zápasy s hráči Pobřeží slonoviny," dodal švédský kouč, který bude mít první možnost s hráči pracovat až 22. května, tedy jen 25 dní před startem MS.

Dvaašedesátiletý Švéd se na MS představí potřetí za sebou. V letech 2002 a 2006 se finálového turnaje zúčastnil s anglickým národním týmem, s nímž vypadl vždy ve čtvrtfinále, a to shodou okolností právě se svými soupeři ze skupiny na letošním šampionátu Brazílií a Portugalskem. Reprezentační angažmá si Eriksson vyzkoušel také v Mexiku. Působil rovněž na lavičkách předních evropských klubů, jako jsou Benfica Lisabon, AS Řím, Fiorentina, Lazio Řím či Manchester City.

Bosňan Halihodžič byl od týmu Pobřeží slonoviny odvolán poté, co na africkém šampionátu dovedl mužstvo pouze do čtvrtfinále, v němž prohrál s Alžírskem a přišel o sérii 23 výher za sebou. Média jako jeho nástupce uváděla Francouze Philippa Troussiera, tyto informace se však nepotvrdily.

Reklama

Související témata: