Hlavní obsah

Francouzský kapitán Lloris nejspíš nebude na MS hrát s páskou s duhovým srdcem

Kapitán francouzské fotbalové reprezentace Hugo Lloris naznačil, že nebude na mistrovství světa v Kataru nastupovat s páskou s duhovým srdcem, jež je součástí kampaně proti diskriminaci. Brankář Tottenhamu uvedl, že se bude řídit doporučením světové federace FIFA a národního svazu.

Co nabídne Sport.cz během MS ve fotbale?Video: Sport.cz

 
Článek

Obhájce titulu Francie byla jednou z osmi ze 13 evropských zemí kvalifikovaných do Kataru, které se v září připojily ke kampani "OneLove" (Jedna láska), jež odstartovala v Nizozemsku. Na její podporu měli kapitáni nosit pásku s duhovým srdcem.

FIFA nicméně týmům jejich vlastní design pásek nepovoluje a trvá na tom, že na MS musejí kapitáni hrát ve vybavení, které jim poskytne. Začátkem listopadu navíc federace účastníky šampionátu vyzvala, aby svou pozornost zaměřili na fotbal a ne na protesty upozorňující na situaci v pořádající zemi.

Jako první přijel na fotbalový šampionát do Kataru tým USAVideo: Reuters

I proto se Lloris vyjádřil k nošení speciální pásky skepticky. "Než s něčím začneme, potřebujeme souhlas FIFA a francouzského svazu. Samozřejmě mám i svůj názor. Je velmi podobný názoru prezidenta našeho svazu," řekl Lloris na pondělní tiskové konferenci francouzského týmu.

Prohlédněte si stadion Lusail, kde se bude konat finále fotbalového šampionátu v KataruVideo: Reuters

Šéf francouzského fotbalu Noël Le Graët dříve uvedl, že by byl raději, kdyby Lloris s touto páskou nehrál, protože nechce, aby jeho země poučovala ostatní. "Ve Francii často chceme, aby cizinci respektovali naše pravidla, naši kulturu. A já udělám totéž, až pojedu do Kataru. Můžu s jejich názory souhlasit či nesouhlasit, ale musím je respektovat," řekl Lloris.

Kapitánské pásky na podporu kampaně "OneLove" jsou jedním z politických témat, které se vážou ke kontroverznímu pořadateli blížícího se MS. V Kataru je homosexualita trestná a země je terčem kritiky kvůli pracovním podmínkám zahraničních dělníků pracujících mimo jiné na stavbách stadionů pro šampionát. Turnaj začne v neděli.

Reklama