Hlavní obsah

GLOSA: Brazilci byli v závěru lehkovážní, podlehli dojmu, že jsou neporazitelní. Je otázka, co Neymar a penalta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papírově největší favorit mistrovství světa ve fotbale vypadl ve čtvrtfinále. Brazilci v něm nezvládli závěr prodloužení a následný penaltový rozstřel proti Chorvatsku, mise roztančeného a ambiciózního souboru trenéra Titeho skončila v Kataru jednoznačně neúspěchem.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Neymarův gól Brazilcům k postupu nestačil.

Článek

Přitom Jihoameričané vedli partii proti borcům v dresech s červenobílou šachovnicí tak, jak potřebovali. Na konci první části prodloužení šli po parádním ťukesu Neymara se spoluhráči do vedení. Zdálo se, že do té doby velice dobře organizovaní, obětaví, ale nepříliš nebezpeční Chorvaté už nenajdou sílu na reakci.

Ale našli ji i díky lehkovážnosti Brazilců. Kanárci nechali soupeře v 117. minutě podniknout rychlý brejk, nevraceli se tak rychle, jako Mislav Oršič a spol. pelášili vpřed. Nebyli zajištění, nabídli oponentovi až příliš mnoho prostoru. To byla zásadní chyba, za kterou Titeho družina zaplatila příliš draze. Dostala gól z první střely Chorvatů na bránu v utkání. Triumf party od Jadranu na penalty už nebyl až tak překvapivý, protože byla v tu chvíli sebevědomější a posílená předchozím penaltovým úspěchem proti Japonsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Chorvatsko - BrazílieVideo: Česká televize

Nicméně není moc pochopitelné, že Neymar byl na penaltu určený až jako pátý, tudíž největší hvězda týmu s obřím sebevědomím se do rozstřelu vzhledem k průběhu ani nedostala. Titemu už se v jeho vlasti vyčítají taky třeba špatná střídání a reakce na průběh utkání.

Brazílie se zahalí do velkého smutku, emoce budou s fanoušky cvičit, frustrace půjde ven. Následovníci legendárního Pelého nepřipravili svému momentálně nemocnému předchůdci zlatý pozdrav, jak plánovali.

Mundial se vyvíjel pro fotbalisty ve žlutých dresech dobře. V prvních zápasech ukázali své schopnosti a tuhé defenzivy soupeřů dokázali rozevřít. Navíc působili i týmově, což byla jedna z obav fandů a expertů, zda toho budou schopni. Ve vypjaté chvíli v závěru čtvrtfinálového dramatu ale kompaktní nebyli.

V Kataru zanechali dojem tanečníků. Je vyřazení karmou za divoké oslavy zejména proti Jižní Koreji? Ne, vždyť většina fotbalového světa brala jejich jančení s nadhledem a pobavila se. Brazilci spíš podlehli dojmu, že jsou neporazitelní a nedotknutelní, že se jim nemůže nic stát. Ale proti nim stáli frajeři, kteří taky umí parádně kopat do míče a mají extrémně silnou morálku. Chorvaté zaslouží uznání.

Tite na lavičce brazilské reprezentace po turnaji končí. Jeho nástupce bude muset do týmu dodat víc disciplíny.

Reklama