Hlavní obsah

GLOSA: Tah s „portugalským Chytilem“ vyšel geniálně. Santos ale Ronalda stále potřebuje

Portugalský kouč Fernando Santos „ukázal koule“. Ne proto, že před osmifinále se Švýcarskem posadil Cristiana Ronalda. Ale že legendu v základu nahradil mladíčkem a debutantem Goncalem Ramosem, a ne nikým z ostřílenějších borců.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Suhaib Salem

"Po demolici Švýcarů není důvod pro čtvrtfinále s Marokem základní sestavu jakkoliv měnit, Ronaldo tak nejspíše opět začne na lavičce," píše Jiří Lizec ve své glose k situaci v portugalském týmu.

Článek
Fotogalerie

Příběh 21letého hrdiny osmifinále proti Švýcarsku v mnohém připomíná výkon o dva roky staršího Mojmíra Chytila. Pamatujete? Svůj nedávný reprezentační debut na domácí půdě v Olomouci dekoroval hattrickem během 23 minut.

Jasně, proti výrazně slabším Faerským ostrovům a v přátelském utkání. Ale stejně, tři góly při své premiéře v základní sestavě vstřelí málokdo. Do této úzké skupiny se v úterý zařadil i Goncalo Ramos, jenž dostal na hrotu útoku nečekaně přednost před tradičním kapitánem Cristianem Ronaldem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Portugalsko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Tah kouče Santose vzbudil vášně i rozpaky, nakonec se ukázal jako geniální. Důležité však je, co udělá s týmem. Po demolici Švýcarů není důvod pro čtvrtfinále s Marokem základní sestavu jakkoliv měnit, Ronaldo tak nejspíše opět začne na lavičce.

O vysokém egu a manýrech hvězdné CR7 toho bylo v minulých měsících napsáno hodně. Vrcholem byl třaskavý konec v Manchesteru United, který jen ukázal, že pokud chcete Ronalda v kádru, musíte si vybudovat vzájmený respekt a důvěru, zkrátka umět spolu fungovat. Pokud chemie nevznikne, je vám rodák z Madeiry jen na obtíž a stejně tak vy jemu.

Erik ten Hag a Ronaldo si k sobě cestu nenašli, se Santosem je ale situace zřejmě jiná. „Mluvili jsme o mém rozhodnutí před zápasem a neměl s tím žádný problém. Jsme přátelé už mnoho let. Jde ostatním příkladem," prohlásil Santos po postupu do čtvrtfinále.

I když některé záběry ukazovaly, že Ronaldo na lavičce trpí a z vedení svého týmu (hlavně tref nováčka Ramose) není moc nadšený, na jiných byly jasně vidět jeho úsměvy a projevy upřímné radosti.

Ať už je nálada v portugalském týmu jakákoliv, Santos moc dobře ví, co si může k Ronaldovi dovolit, nebo jak s ním razantní kroky komunikovat. Cristiano sice spěje ke konci kariéry, pořád má však výbornou fyzickou kondici, tvrdou střelu, nadprůměrný výskok a je to typ vítěze, jenž může i jako střídající hráč dovést Portugalsko k úspěchu. Výkony i mentalitou.

Naopak každý vážnější spor může vést k rozložení kabiny, což teď Portugalci rozhodně nepotřebují. Musí se připravit na nevyzpytatelné Maroko a pak případně v boji s těmi nejlepšími útočit na vytoužené zlato. A to jen s Ronaldem v roli lídra a vzoru pro mladší kolegy.

Jiří Lizec

V redakci Sport.cz a deníku Právo působí od srpna 2022. Předtím strávil přes dva roky na CNN Prima NEWS, má za sebou také krátkou štaci v deníku Metro. Je absolventem Vyšší odborné školy publicistiky, sportu se aktivně i pasivně věnuje celý život.

Reklama