Hlavní obsah

Hrozil los, penaltový mág ale vychytal poraženým Polákům postup

Napínavá detektivka. Chybělo málo, aby ji ve skupině C na fotbalovém mistrovství světa v Kataru rozhodla až bilance žlutých karet, případně los. Argentina je po výhře 2:0 nad Polskem první, poražený tým je díky celkovému skóre druhý a také postupuje. Mexiku vítězství 2:1 nad Saúdskou Arábií nestačilo, k porovnávání žlutých karet či losu mezi Polskem a Mexikem nakonec těsně nedošlo. Messi a spol. jdou v osmifinále na Austrálii, Poláky čeká souboj s obhájcem zlata Francií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu MS Polsko - ArgentinaVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Postup díky fair play by nebyl novinkou. Před čtyřmi lety díky menšímu počtu žlutých karet při rovnosti všech důležitějších kritérií šli ze skupiny dál Japonci na úkor Senegalu.

Za stavu 2:0 pro Argentinu i Mexiko v souběžně hraných závěrečných duelech hrozila repríza, Poláci měli méně napomínání než Mexičané. Ti ale v závěru inkasovali, takže při shodném počtu bodů ostrouhali kvůli o gól horšímu skóre.

„Konec byl šílený, nevěděli jsme, kdo postupuje a kdo končí. Polsko je šťastnější, ale bylo dost marné. Nevěřím, že by se dostalo ještě dál. Mohou být rádi, že postupují, Lewandowski postrádal jakoukoli podporu," glosuje pro BBC bývalý anglický obránce Rio Ferdinand.

Poláci byli pod místy drtivým tlakem, první poločas však ustáli s čistým štítem. Především díky tomu, že Wojciech Szczesny potvrdil pověst penaltového mága. Sám sice za faul na hlavičkujícího (!) Lionela Messiho způsobil penaltu, kterou potvrdil VAR. Gólman Juventusu ji ovšem Panu Božskému chytil.

Podle serveru transfermarkt.com lapil Szczesny 26. pokutový kop z celkem 87 exekucí, kterým v kariéře čelil. A protože stejně už uspěl proti Saúdské Arábii, stal se bez započtení rozstřelů teprve třetím brankářem od roku 1966, který chytil dvě penalty na jednom MS, po Bradu Friedelovi (2002 za USA) a Janu Tomaszewském (1974 za Polsko).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Szczesny chytil penaltu MessimuVideo: Česká televize

„Argentina byla i ve druhém poločase jasně lepší. Zaslouženě vyhrála, mohla a měla dát ještě víc gólů. Polsko vděčí za postup brankáři, Szczesny byl prostě skvělý," poukazuje slavný anglický kanonýr Alan Shearer.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu MS: Saudská Arábie - MexikoVideo: Česká televize

„Byl to bláznivý fotbalový den se zvraty, které se v této fázi turnaje stávají," dodává.

Reklama

Související témata: