Hlavní obsah

Hrůzostrašná repríza po 40 letech! Hennessey napodobil Schumacherův nejhorší faul na MS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávejte si pozor na brankáře. Letos v létě uplynulo 40 let od zákroku, který je považován za nejhorší faul v historii fotbalového mistrovství světa. Na šampionátu ve Španělsku 1982 ho předvedl německý gólman Harald Schumacher proti francouzskému soupeři Patricku Battistonovi. V Kataru teď přišla repríza. A Wales za ni v utkání s Íránem (0:2) krutě zaplatil...

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Wales - ÍránVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Nekontrolovaná srážka s brankářem může mít vážně následky. Když tehdy Harald Schumacher převálcoval Patricka Battistona, francouzský obránce přišel o dva zuby a zlomil si tři žebra. Dal se do pořádku, takže později se dočkal titulu mistra Evropy (1984) a bronzu z MS (1986). Bolestmi zad ovšem trpí 65letý Francouz dodnes.

Paradoxem je, že rozhodčí tehdy Schumacherův zákrok vůbec neposoudil jako faul.

Wayne Hennessey byl po zásluze potrestán sudím i soupeřem.

Gólman Nottinghamu v 85. minutě vystartoval mimo šestnáctku a při výběhu zasáhl místo míče Taremího. Sudí Escobar nejdřív velšskému brankáři udělil žlutou kartu, ale po intervenci videorozhodčího ho vyloučil.

„Červená karta zápas samozřejmě výrazně ovlivnila, to je jasné," běduje kapitán týmu Gareth Bale.

Hennessey se stal vůbec prvním vyloučeným na letošním šampionátu. A podle BBC teprve třetím vyloučeným gólmanem v historii MS. Írán přesilovku využil, Češmího trefa byla pro změnu prvním gólem zpoza šestnáctky. Wales musel hrát vabank a Rezajíán ho potrestal ještě jednou.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Vyloučený brankář Wayne Hennessey a kapitán Walesu Gareth Bale.

„Je to hrozné. Nevím, co říct. Padli jsme v samém závěru. Takové chvíle se těžko přijímají. Musíme se dát dohromady, máme před sebou ještě jeden zápas. Bude to těžké," poukazuje Bale na derby s Anglií.

„Jenže ani náš výkon před červenou kartou nebyl přijatelný," kritizuje mužstvo trenér Robert Page.

„Neřešte politiku, zabývejte se fotbalem," vzkázal do Íránu jeho nadšený protějšek Carlos Queiroz.

„Nemám slov. Je to skvělý, nádherný den pro všechny naše hráče a fanoušky. Pořád sníme o postupu. Je to ale jenom začátek. Zbývá nám ve skupině ještě jeden krok. Hráči ukázali, že milují fotbal. Musím jim poděkovat za zasloužené vítězství a skvělý výkon. Patří jim obrovský respekt," rozplývá se Queiroz.

Platini si myslel, že je mrtvý... Co se stalo v roce 1982
Francouz Patrick Battiston se stal smutným hrdinou. V semifinále MS 1982 ve Španělsku proti Německu (3:3 po prodloužení, v penaltovém rozstřelu vyhráli Němci 5:4) dostal ve druhém poločase za stavu 1:1 dlouhou přihrávku vzduchem od Michela Platiniho a běžel sám na Haralda Schumachera. Brankář proti němu vystartoval, Battistonovi se podařilo vystřelit mimo bránu. Schumacher vyskočil do vzduchu nohou napřed a v plné rychlosti Battistona zasáhl. Obránce byl vážně zraněn, měl vyražené dva zuby, zlomená tři žebra a pochroumaný krční obratel. Nizozemský rozhodčí Charles Corver Schumachera nevyloučil, dokonce ani neodpískal faul. Schumacher se nezajímal o stav zraněného protihráče a po utkání necitelně prohlásil, že mu zaplatí zubaře. Platini uvedl, že si myslel, že Battiston je mrtvý, protože neměl puls a byl bledý. Battiston se ze zranění zotavil, Schumacher se mu omluvil až dodatečně.

Reklama