Hlavní obsah

Japonští fanoušci místo oslav šokujícího triumfu nad Německem uklízeli stadion, hráči kabinu

Japonští fotbalisté se na letošním mistrovství světa v Kataru postarali o další senzaci. Po obratu porazili silný výběr Německa 2:1 a vybojovali historické vítězství nad tímto soupeřem. Japonští příznivci na stadionu Chalífa byli u vytržení, ale místo toho, aby po zápase vyrazili slavit, zůstali na místě a uklízeli odpadky. Skvělý dojem zanechali také sami členové národního týmu, kteří předali dokonale uklizenou šatnu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Německo - JaponskoVideo: Česká televize

 
Článek

Byl to historický moment. Japonci si poprvé v historii připsali vítězství nad Německem, navíc na světovém šampionátu. Euforie na hřišti i v ochozech byla velká, ale to japonským příznivcům nezabránilo v tom, aby po konci zápasu nafasovali úklidové pytle a začali nejen po sobě sbírat odpadky.

Fanoušci „Modrých Samurajů" byli opravdu důkladní. Procházeli uličku po uličce a pečlivě kontrolovali, zda je uklizeno. Na některých snímcích je i vidět, jak na ně dohlíží bezpečnostní pracovníci a mile se usmívají.

Japonci toto gesto úcty a dobré vůle nedělali poprvé. Stadion uklízeli i po zahajovacím zápase celého šampionátu, kterého se jejich tým ani nezúčastnil. Jeden z bahrajnských influencerů Omar Al-Farooq se jednoho z dobrovolníků zeptal, proč to dělá. „Jsme Japonci a nenecháváme po sobě odpadky a respektujeme toto místo," odvětil fanoušek.

Stejně se příznivci týmu ze země vycházejícího slunce chovali již na šampionátu v Rusku v roce 2018. Tehdy celý svět obletěly fotografie, kdy zklamaní a brečící fanoušci po stadionu vláčí pytle s odpadky po osmifinálové porážce 2:3 s Belgií.

Po utkání s Německem se činili i hráči, kteří po sobě nechali vzorně uklizenou šatnu. Kromě toho nechali svým hostitelům i drobné dárky v podobě tradičních origami, papírových skládaček ve tvaru jeřábů. Nechybělo ani poděkování v japonštině a arabštině.

"Po historickém vítězství nad Německem po sobě japonští fanoušci uklidili nepořádek na stadionu, zatímco 'Modří samurajové' nechali svou kabinu v takovémhle stavu. Bez poskvrnky. Domo Arigato," poděkovala japonsky na sociálních sítích mezinárodní federace FIFA a přidala fotografii dokonale uklizené šatny.

Reklama