Hlavní obsah

Jsme na tebe hrdí, Maroko! Fanoušci i bývalé hvězdy vzdávají africkému týmu i přes pád s Francií hold

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyřadili senzačně Španělsko a Portugalsko, toužili po finále. Francie však byla ve středečním semifinále nad jejich síly (0:2). I tak jsou fotbalisté Maroka největším překvapením mistrovsví světa v Kataru. A nejen pro svoje fanoušky hrdinové.

Sestřih semifinále MS: Francie - MarokoVideo: Česká televize

 
Článek

„Maroko může být velmi hrdé na to, co dokázalo. Na úsilí, které vynaložilo nejen v semifinále s Francií, ale v celém turnaji. Chyběl jen kousek a hrálo by finále," uvedl pro britský server BBC bývalý anglický kanonýr Alan Shearer. „Hráči Maroka se jistě vrátí domů jako hrdinové. Je neskutečné, co v Kataru dokázali," doplnil někdejší stoper anglické reprezentace Rio Ferdinand.

Francouzi odčarovali ve středečním duelu záhy kouzlo brankáře Bunúa, který doposud v Kataru inkasoval jen jednou. Navíc od vlastního hráče. V páté minutě ho prostřelil zblízka obránce Hernandez. Rychlý úder favorita přinutil Maročany ke změně oblíbené taktiky. V osmifinále se Španěly i v následném čtvrtfinále s Portugalci slavili úspěch s bezchybnou, precizní obranou. Nekonalo se tedy očekávané nudné dobývaní její obrany, naopak se hrálo nahoru-dolů. Favoritovi notně zatápěli.

Théo Hernandez dal první gól semifinále MS Francie - MarokoVideo: Česká televize

„Viděl jsem skvělý marocký tým, který dal do utkání všechno, aby vyhrál. Byl vyřazen mužstvem, které dávalo góly, když na tom opravdu záleželo," podotkl bývalý útočník Chelsea Didier Drogba.

Maroko hnaly desetitisíce fanatických fanoušků na stadionu v Chúru, kteří vytvořili obhájcům nepřátelské prostředí. Afričané převedli spoustu rychlých akcí, některé z nich zastavili Francouzi na poslední chvíli. Krátce před přestávkou dokonce stoper Jamík nůžkami nastřelil tyč. Ve druhé půli měli Maročané víc ze hry, nakonec ale kapitulovali. Ránu do vazu jim zasadil střídající Muani.

„Odevzdali jsme na hřišti maximum. Měli jsme nějaká zranění, bylo toho na nás hodně. Nevstoupili jsme do utkání dobře, v první půli bylo v naší hře příliš mnoho technických nedostatků. Po změně stran jsme tlačili, ale druhý gól pohřbil naše šance. Porážka nic nemění na tom, co jsme v Kataru předvedli. Ukázali jsme světu, jaký je marocký fotbal. Abychom ale mistrovství světa vyhráli, budeme muset ještě hodně pracovat. Tak daleko ještě nejsme," prohlásil trenér Maroka Valíd Radžradžuí.

Jeho týmu skládají afričtí i arabští fanoušci na sociálních sítích poklonu. „Jsme na tebe hrdí, Maroko. Výsledek nebyl spravedlivý, jsi vítězem pro arabský, africký kontinent i pro svou zemi," napsal na Twitteru jeden z marockých příznivců.

„Maročané jsou pro mě příběhem tohoto mistrovství světa. Vypadli s Francií, ale mohou být na svoje vystoupení na turnaji pyšní. Porazili Belgii, Španělsko a Portugalsko, šokovali celý svět," řekl bývalý anglický útočník Chris Sutton. Maroko má stále šanci zapsat se do historie a skončit třetí. V sobotu se o bronz utká s Chorvatskem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.