Hlavní obsah

KATARSKÝ ZÁPISNÍK: Sláva! Ochladilo se na 29

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové mistrovství světa v Kataru. Kritizované, v netradičním termínu, přesto slibující nevšední zážitky a skvělou podívanou se světovými hráči v nejlepší formě. Reportér Robert Neumann sleduje šampionát přímo v Dauhá a své dojmy čtenářům Sport.cz přináší ve svém zápisníku.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Matthew Childs

Katar otevírá brány fotbalového mistrovství světa.

Článek

Ve velké nadsázce, také do Kataru přišla studená fronta. Zatímco o víkendu dusilo zemi v Perském zálivu 35stupňové horko, a i o půlnoci atakovaly teploty třicítku, dnes bylo konečně příznivěji.

Když jsem dopoledne mířil ze čtvrti Al Sadd autobusem do centrálního tiskového střediska, na displeji uvnitř svítil neuvěřitelně hezký údaj: 29. Navíc se solidně rozfoukal vítr. To má však za následek, že na otevřených místech nemůžu otevřít oči, jinak bych je měl plné písku, který vítr nese z pouště. Vypadá, jakoby na Dauhá sedla mlha.

Ano, přiletět do rozpálené země ze zmrzlé střední Evropy, je sice na první pohled příjemné, možná i záviděníhodné. Nicméně nikoli pro člověka, který se odmala vyhýbá slunci a pětadvacet ve stínu už je pro něj až až.

Bojoval jsem dva dny nejen s únavou z dlouhé cesty, ale především s horkem. Půldruhého kilometru dlouhá štreka od stanice metra National Qatar Library do tiskové střediska pro akreditaci, na které nebyl kousek stínu, byla na vůli.

Vůbec v Kataru se člověk, pokud nevyužívá taxi, hodně nachodí. Síť stanic metra, které jinak dokonale funguje, není zase tolik hustá. Takže ke spoustě i významných míst v Dauhá musí dojít po svých. Občas i několik kilometrů. Mám za sebou už dvě takové katarské túry. Naštěstí mám dobrou průpravu z Orlických hor, které jsem za poslední rok a půl prakticky celé prochodil.

Robert Neumann

Fotbalový redaktor Robert Neumann se věnuje sportovní žurnalistice od roku 2003. Pro Právo a Sport.cz píše osm let. Byl na mistrovství světa, na evropských šampionátech, pravidelně referuje o zápasech českých klubů v lize i na evropské scéně. Dříve býval profesionálním fotbalistou, působil v Bohemians, Jablonci a v Liberci, se kterým v roce 2002 získal mistrovský titul.

Reklama