Hlavní obsah

Kdo ze čtvrtfinalistů si dojde pro fotbalový grál? Experti věří nejvíc Francii!

Osm týmů, jedna trofej. Šampionát v Kataru zná od úterního večera všechny čtvrtfinalisty, ze kterých vzejde budoucí mistr světa. Kdo z týmů má nejlepší momentální formu a předpoklady k dobytí fotbalového grálu?

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Kylian Mbappé byl strůjcem výhry francouzského týmu v osmifinále MS nad Polskem.

Článek

Na jedné straně turnajového pavouka si to o postup do finále rozdá kvarteto Francie, Anglie, Maroko a Portugalsko, na straně druhé Brazílie, Chorvatsko, Argentina a Nizozemsko. Dvojice pro čtvrtfinále tvoří přesně v uvedeném pořadí.

„Finále mi vychází na Francii s Brazílií," tvrdí záložník Bohemians Praha Jan Morávek, který působil 13 let v Německu. „Všech osm mančaftů hraje skvělý fotbal, proto je velice těžké tipovat. Přál bych finále každému z nich. Když už mám říct, kdo se stane mistrem světa, tak sázím na jednoho z dvojice Brazílie - Francie. O malinko víc se přikláním k Francii," dodává bývalý stoper Sparty a české reprezentace Milan Fukal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Francie - PolskoVideo: Česká televize

Právě Francie má však ve čtvrtfinále papírově nejtěžšího soupeře - Anglii. „Od začátku šampionátu jsem tvrdil, že Anglie má výborný, mladý tým. Jenže Francie má podle mě nejkompaktnější, nejvyváženější mužstvo na turnaji. Když zapne naplno, má obrovskou sílu," podotýká Morávek. „Francie mi přijde celkově lepší," doplňuje Fukal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Anglie - SenegalVideo: Česká televize

Za rozhodující francouzský faktor považují Morávek s Fukalem útočníka Kyliana Mbappého. „Právě on ve vyrovnaných zápasech udělá rozdíl," tvrdí Fukal. „Jeho kvality jsou enormní. Když vidím čísla v jeho věku... Nechává za sebou i Messiho s Ronaldem, což je fakt drsný. Jestli Mbappé udrží výkonnostní laťku, překoná rekordy Messiho a Ronalda, o nichž jsme si mysleli, že nikdy překonané nebudou. Francie to má ale také skvěle postavené vzadu, stopeři Upamecano a Varane jsou fantastičtí," podotýká Morávek, podle kterého by Francii nezastavili v případném semifinále ani Portugalci.

„Mají hodně zajímavý tým. Přes Švýcary přešli ve velkém stylu. Moc se mi líbí Rafael Leao, určitě po něm skočí Real Madrid. A také objev Ramos, který dal v osmifinále hattrick. Jestli první gól byla jeho slabší noha, tak takové béčko jsem nikdy neviděl. Pozitivně hodnotím tah trenéra Santose, který posadil Ronalda. I Cancela, o kterém se říká, že je na své pozici v současné době nejlepší na světě. Měl k těmto krokům odvahu, vyšly mu extrémně," oceňuje Morávek s tím, že ho tolik nepřekvapilo vyřazení Španělů od Maroka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Portugalsko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

„Tušil jsem, že by Španělům mohlo zavařit. Ale hra, kterou se prezentovalo, byla hodně defenzívní, nehezká. Zaparkovalo autobus jako Řekové na Euru před osmnácti lety," doplňuje záložník Klokanů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Maroko - ŠpanělskoVideo: Česká televize

„Maročané bránili až příliš. Ale taktika jim vyšla, jsou ve čtvrtfinále. Argentina ale bude, očekávám, nad jejich síly," dodává Fukal, který na opačné straně pavouku vidí jasné semifinále Brazílie-Argentina. „V něm rozhodnou maličkosti. O něco víc věřím na finále Brazilcům, přijdou mi ve větší herní i psychické pohodě," myslí si Fukal. „Na mistra světa ale věřím nejvíc Francii," uzavírá Fukal.

Reklama