Hlavní obsah

Kouč zambijských fotbalistek čelí nařčení, že si třel ruce o prsa jedné z hráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové mistrovství světa zasáhl sexuální skandál. Trenér zambijských fotbalistek Bruce Mwape čelí nařčení, že si během probíhajícího šampionátu třel ruce o prsa jedné ze svých hráček. S informací přišel deník The Guardian. Případem se zabývá i Mezinárodní fotbalová federace (FIFA).

Foto: David Rowland, Reuters

Kouč fotbalistek Zambie byl obviněn ze sexuálního obtěžování.

Článek

"Můžeme potvrdit, že jsme obdrželi stížnost v souvislosti se zambijským ženským národním týmem a že v současné době probíhá vyšetřování. Další podrobnosti týkající se probíhajícího vyšetřování nemůžeme poskytnout ze zřejmých důvodů mlčenlivosti," uvedla FIFA a vyzvala všechny zúčastněné, aby se nebály případ nahlásit, pokud se ocitnou v podobné situaci.

„Každý, kdo si přeje nahlásit obvinění nebo informace týkající se zneužívání ve fotbale, tak může učinit prostřednictvím důvěrné platformy FIFA, přičemž se všemi informacemi, které jsou FIFA předloženy, se bude nakládat s nejvyšší důvěrností. FIFA navíc nabízí podporu a pomoc k zajištění bezpečnosti těch, kteří nahlásí problém a to včetně svědků, kteří se přihlásí a vypovídají v soudních případech. Tam, kde je prokázána vina, FIFA přijímá ty nejpřísnější možné sankce, včetně zákazu činnosti ve fotbale na doživotí. Naše dosavadní výsledky to dokazují," tvrdí se v prohlášení FIFA.

Podle Guardianu se incident odehrál po tréninku před závěrečným utkáním Zambie ve skupině C proti Kostarice. V něm africký tým zvítězil, kvůli předchozím porážkám se Španělskem a Japonskem však na šampionátu, který hostí Austrálie a Nový Zéland, skončil.

Zambijský fotbalový svaz (FAZ) uvedl, že žádnou stížnost od hráček či dalších představitelů týmu neobdržel. Obvinění z Mwapeho nevhodného chování ho překvapilo.

Nařčení ze sexuálního zneužití v ženském fotbale v Zambii se objevila i loni na sociálních sítích a jsou předmětem vyšetřování FAZ. Guardian uvedl, že mezi vyšetřovanými byl i Mwape. Třiašedesátiletý kouč se ujal reprezentace v květnu 2018 a dovedl ji k historicky prvnímu postupu na světový šampionát.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články